Ректори на бунт за пари и студенти

Проф. Денков заяви, че промените ще засегнат университетите със слаба реализация на завършилите

Ректорите на седем държавни университета в Северна България поискаха да бъде отменена промяната в приема за следващата година.

Ректорите на 7 държавни университета от Северна България се обявиха против предлагана от МОН промяна в ПМС 64 от 2016 г., която засяга план-приема за следващата учебна година. Тя ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите.

Според недоволните без посочени мотиви и много след като бюджетите на висшите училища са приети от просветното министерство искат максимално допустимият броят студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година, без да се отчита и платения прием.

“Няма ректор, който да хареса този проект. Несериозно е министър Денков да го предлага месец преди МС да одобри приема и без никаква комуникация с нас”, обяви проф. Пламен Илиев, ректор на Икономическия университет във Варна. Подкрепиха го и колегите му ректори - проф. Росен Василев от Техническия университет-Варна, проф. Велизара Пенчева от Русенския университет, проф. Христо Бонджолов от Великотърновския университет, проф. Георги Колев от Шуменския университет, проф. Райчо Иларионов от Техническия университет-Габрово и доц. Иван Марчевски от Стопанската академия в Свищов.

Министърът на образованието проф. Николай Денков заяви пред “Труд”, че днес предстои извънредна среща на Съвета на ректорите, където той ще обсъди с недоволните промените в план-приема и след това ще коментира темата.

На срещата ректорите ще излязат с предложение постановлението да не се променя за учебната 2017/2018 г., а за следващата да се разработи нов нормативен акт и да се промени коренно философията на финансиране на държавните висши училища.

Решението за намаляване на субсидирания прием в някои професионални направления бе взето през февруари от екипа на проф. Денков. Министърът беше категоричен, че орязването на броя студенти е неизбежно и ще засегне университетите със слаба реализация на абсолвентите.

“Допълнително намаление ще има за икономическите специалности. Целта на промените е ректорите да разберат, че заявяването на повече места не води до нищо, тъй като няма деца, които да учат. Заявяването на места на исторически принцип съответства на много по-голям брой завършващи зрелостници от тези, които имаме днес”, коментира тогава Денков.

 

03-10-za-blicПроф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ пред “Труд”:

Това е пагубна стъпка

- Как ще се отрази промяната в ПМС 64 на приема във ВТУ, ако МОН все пак реши да я направи?

- Това ще е пагубна стъпка. За последните 3 г. държавните субсидии за ВТУ са намалели с над 1 млн. лв., а предлаганата в последния момент промяна в ПМС 64 ще доведе до ново, драстично свиване и до липсата на шанс изобщо да откриваме нови направления, дори и да има търсене. Защото предложението е максимално допустимият брой студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година. Този проект ни се сервира без никакво обсъждане и в крайно неподходящ момент, тъй като отдавна сме разчели бюджетите си по досегашните правила. Лошото е, че липсва диалог с министерството. Ние искаме да се чуваме, а не само да слушаме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование