Рибарите: Страшен сулган, 20 дни не можем да влезем в морето

Чака се във вторник вълните да утихнат и да дойде "часът на истината" за паламуда

"20 дни морето е в хватката на сулгана. Не можем да влезем за риба, да проверим има ли паламуд."

От бурното море се оплакаха рибарите по Южното Черноморие. През този сезон те ловят сафрид и вече проверяват дали на чепаретата им няма да се хване и "циганка"- малък паламуд, което ще е знак, че рибата е тук и расте. Според морските обаче, никакъв знак не им давал надежда за слука и добра паламудена есен. В други години уловът започва някъде от края на август и началото на септември, припомнят те.

Сулганът, който им пречи да запърпорят с лодките в залива, е мощно подводно течение. Първо има ветрова вълна, после морето утихва и уж отгоре е спокойно, но отдолу течението копае ями и бушува. Затова и само през този месец морето взе три жертви- такава черна серия през есента не е имало в последните години.

В Ахтопол морските вълци се оплакват, че при тях има друго препятствие да влизат с лодките си за риба- "мелтем"- продължителна ветрпова вълна, която копае ями.

Прогнозите са, че от вторник нататък вълните и теченията трябва да утихнат. Тогава ще настъпи часът на истината и ще се разбере има ли паламуд или не.

Риболовците чакат с най- голямо нетърпение именно този сезон през годината, защото уловът на паламуд е най- доходоносен. Поличбите за слука обаче са различни и непостоянни всеки път и никога не може да се разбере дали пасажите ще дойдат или не по нашите брегове.

В същото време в Бургас изпратиха сезона с фестивал на рибата и виното през уикенда. На скарите цвърчаха сафрид, чернокоп, паламуд и сьомга, а мнозина любители- готвачи се представиха с рибена борба по собствена рецепта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България