Румен Петков: Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на историята на България

Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на историята на България и поругаване на историческите факти. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на брифинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов .

„По време на срещата изложихме позицията на АБВ и нашето настояване за развитие на договора от гледна точка на българския национален интерес и съхраняване на историята. Ние сме системни в тези си искания и настоявания. Обръщали сме се към мултидисциплинарната комисия и по повод на дебатите за името на Македония в перспектива“, каза още той и посочи, че АБВ е изразила своите силни резерви и безпокойства относно имената „Илиндеска Македония“ и „Северна Македония“.

Петков обясни, че партията настоява да има дебат, в който да се достигне до общобългарска позиция – и институционална, и политическа – на дефиниране на понятието „обща история“.

„Защото за нас е неприемливо политически фактори в Македония да загърбват историята и общото ни Илинденско-Преображенско въстание и да ограничават общата ни история само във времето на Османската империя и османското робство. За нас стремежът да подкрепим Македония за нейното евроатлантическо бъдеще е въпрос на осъзната необходимост за перспективите на държавата и на региона като цяло. За да може да е съвършено ясно, че това бъдеще не може да минава през истината за нашата обща история и през грабеж на историята на България, през поругаване на историческите факти и през поругаване на ценности, които са съхранили българщината през годините“, каза още Петков.

Той уточни, че ще АБВ ще поиска среща с Комисията по външна политика в Народното събрание, за да се достигне до дискусия, с която да се достигне до единна позиция, независеща от конюнктурата и в България, и в Македония и гарантираща българския интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика