Румен Радев връчи на посланика на Република Корея Шин Бунам орден "Стара планина" - първа степен

София (10 май 2018) На церемония на "Дондуков 2", президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати учени в областта на медицината, образованието и културата. Пресфото – БТА снимка: Цветомир Петров (ПК)

Убеден съм, че във ваше лице България има още един приятел, каза президентът Румен Радев, който удостои посланика на Република Корея в България Шин Бунам с орден "Стара планина" - първа степен.

Високото държавно отличие беше връчено за изключително големите заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения. Удостояването с това най-високо българско отличие е израз на благодарността ни за вашия личен принос, както и на значението, което България отдава на отношенията ни с Република Корея, каза Радев на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Само за двете години мандат на посланик Шин Бунам той успя да разгърне изключително активна и ползотворна дейност за развитие на сътрудничеството между двете страни във всички области от взаимен интерес, посочи президентът Румен Радев. Той добави, че сме свидетели на реактивиране на политическия диалог на високо и най-високо равнище, като открои последните разменени посещения. Цялата тази дейност, задълбочаването на политическия ни диалог даваше резултат и във всички други направления, каза Радев.

Президентът изтъкна усилията на корейския дипломат за развитие на двустранните икономически отношения - с посещенията на бизнес делегации, организирането на форуми, откриването на Българо-корейската търговска и индустриална камара през октомври миналата година. Особено активен беше посланикът и в организацията на всички дейности от календара на АСЕМ, добави Румен Радев, като открои и дейността на дипломата за популяризиране на корейската култура и традиции, както и в областта на спорта. Президентът добави, че посланикът е надхвърлил рамките на пряката си дейност, защото е обединявал и е давал импулс и на целия дипломатически корпус по отношение на Азия. Доста преди лидерите на Южна и на Северна Корея да се срещнат, ние имахме знакова среща, пазя снимката с двамата посланици, каза президентът, добавяйки, че това е пример как трябва да се работи за отношения в дух на мир и на сътрудничество.

От своя страна посланик Шин Бунам каза, че за него е голяма чест да получи отличието. Дипломатът посочи интереса и ангажимента на президента в подкрепа на отношенията с всички азиатски държави. Той отбеляза, че усилията му са били насочени към институционализиране на двустранните отношения. Той също напомни за създаването на Българо-корейската търговска и индустриална камара, както и за почетните консули във Варна и в Бургас. Шин Бунам каза, че ще продължи да работи за развитие на двустранните отношения и пожела здраве и просперитет за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България