Руми Ботева – между мемоарите и фантастичното

Не е необичайно напоследък български автори да представят по няколко книги наведнъж. Руми Ботева е ново име в родната романистика. Тя е лекар по образование, доктор на науките, със завидна кариера в Швеция, където живее и работи от 36 години. Практикувала е две медицински специалности в САЩ и други държави по света.

От 2010 години се отдава на писателското си призвание. Само преди две седмици на българския книжен пазар излязоха три нейни романа: „Ехо от тежки камбани”, „Изгорени мостове” и „Една луна и две слънца”. Солидните томове бяха представени в Клуб „Журналист” на 17 декември 2018 г. от Мина Карагьозова (поетесата и литературен критик) и от Ники Комедвенска (поетеса и редактор на трите книги).

Мина Карагьозова запозна публиката със сюжета и драматичните политически събития, оказали решаващо въздействие върху живота на главната героиня Бети в романа „Ехо от тежки камбани”: „Книгата започва като семейна сага, за да продължи с повествование, наситено с биографизъм, истинност, драматизъм. Световните събития, съдбата на родината неизменно засягат съдбите на на героите, слагат върху тях тежкия си отпечатък, карат ги да се борят, за да защитят живота си, мечтите си, потомците си, правото си на бъдеще... Легендата разказва, че Нострадамус наредил в заразения с чума Париж камбаните да звучат денонощно. Много по-късно руски учени установили, че звукът на камбаните като силна вибрация може да преустанови размножаването на болестотворните микроби. Именно такива тежки камбани, като звънящите в този роман, са ни необходими, за да спрат чумата на авторитарните режими, бездушието, предателството, колаборационизма...”

Ники Комедвенска говори за романа „Изгорени мостове”, който проследява в мемоарен план живота на авторката в Швеция. Тя очерта и приносните изследователски моменти в третия роман. Дебати сред публиката предизвика оригиналният сюжет на научно-фантастичния роман „Една луна и две слънца”, в който Руми Ботева е контаминирала легендарност от времето на траките, исторически хипотези и супермодерни квантови технологии, достигайки скок във времето – от древността през нашето съвремие до необятното бъдеще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура