Руският посланик Макаров: Борисов действа мъдро за Скрипал и не позволи да му извият ръцете

Амбасадорът нямал предписания да си готви бункер в посолството

Знам, че правителството на България е било подложено на същия натиск, както правителствата на другите страни в ЕС по случая „Скрипал“. България обаче наистина взе разумно решение и Бойко Борисов прояви политическа мъдрост. Това коментира днес руският посланик Анатолий Макаров, който бе в Банкя пред паметника на Юрий Гагарин, за да отбележи 57-годишнината от първия полет на човек в Космоса. Той изрично посочи, че Русия високо цени позицията на България като конструктивна и добре претеглена, взета в името на национални интереси и уважаваща руско-българските отношения, както и историята им.

Според него всичко случило се в английския град Солзбъри е било откровена антируска провокация от страна на Великобритания и тези които стоят зад нея – сред тях и Съединените щати. Посланикът отново повтори, че Русия няма никаква полза от отравянето на бившия си шпионин. А това че е провокация, говорели и последващите действия, които са се развили мълниеносно след този скандал.

Анатолий Макаров изрази безпокойство от случващото се в Сирия и последвалата провокация с химическо оръжие там. Той посочи, че още миналия месец те са предупреждавали на висок глас, че очакват именно такива действия, но никой не им е обърнал внимание. Посланикът бе категоричен, че Русия няма нищо общо нито в отравянето на Скрипал, нито с „химическата атака“ в сирийския град Дума. Той посочи за пореден път, че ако наистина Русия е използвала химическо вещество, отдавна Скрипал и дъщеря му, да не са живи. „Това е терористична атака срещу гражданин на Русия каквато е Юлия Скрипал“, заяви той и изрази съжаление, че на Русия е било отказано да участва в разследването. Той предполага, че бившият шпионин и дъщеря му ще бъдат отведени и скрити в САЩ, а случилото се ще тежи на съвестта на Великобритания, която винаги е действала по такъв начин в отношенията си с Русия.

„Сега обвиненията са, че Русия и Сирия са две държави, които използват химическо оръжие срещу свои граждани, представяте ли си докъде стигнаха обвиненията към нас. Това е безумие, с което ние не можем да се съгласим, категоричен беше посланик Макаров.

"Не може да се отправя заплаха срещу суверенна държава", разпалено обясни амбасадорът. "Когато не искаш да чуеш, не чуваш", обобщи той.

Според него ще има още „приключения“. „Не са постъпвали предписания от Москва да си готвя бункер в посолството“, каза с усмивка той на питанията какво съветват от Москва. По повод на войствените и заплашителни изказваия на Тръмп в социалната мрежа туитър, той се засмя и допълни, че само час след тях американският президент е заговорил за разоръжаване.

„Да доживеем с вас благополучното завършване на кризисната ситуация и тогава ще говорим за бъдещо посещение на президента Путин в България“, така отговори той кога руският президент ще дойде в България. Инагурацията му е предвидена за 7 май.

На тържеството по случай Деня на космонавтиката в Банкя дойдоха и военното аташе на Русия Виктор Авдеев, посланиците на Казахстан Темиртай Избастан и на Беларус Владимир Воронкович. Цветя поднесоха и депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, кметът на Банкя Рангел Марков, Любомир Коларов и други. Ученици от училището към Посолството на Русия, както и от 78 СОУ „Христо Смирненски“ в Банкя поздравиха високите гости с творчески изпълнения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България