Санкционират изпълнителя на ремонта на центъра в Стара Загора

В Стара Загора цените на жилищата в старите сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%.

Около 30 дни добро време са необходими, за да бъде завършен ремонтът в пешеходния булевард на Стара Загора. Този срок обаче зависи от метеорологичните условия. През октомври 2017 г. започна основен ремонт на площада пред сградата на Община Стара Загора и на пешеходната зона. Сроковете са съответно 90 работни дни – за площада и 270 дни за булеварда. Те обаче не са спазени.

Затова изпълнителят на двата обекта ще бъде санкциониран. Проектът е на стойност близо 7 млн. лева без ДДС и се финансира с пари от Оперативна програма „Региони в растеж”.

„Основната причина за забавянето при изпълнението на площада е заради възникналата необходимост от археологически разкопки. Те продължиха 6 – 7 месеца. Относно забавянето на ремонта на главната улица – причината е, че миналата година имаше много лоша зима. През лятото около месец и половина валяха доста сериозни дъждове” – обясни инж. Добри Добрев, ръководител на обекта.

"Оказваме натиск върху дружеството и искаме да работят възможно най-бързо. В първите дни на януари имаше лошо време. Разбирам ги тогава, че не са работили. Но не използваха хубавото време, когато трябваше, така че ще си търпят санкциите за това забавяне” – заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Той уточни, че единственият обект, който се бави в момента, е ремонтът на централния булевард и вината е единствено на фирмата, а причината е лошата организация на работа. Затова ще бъдат наложени финансови санкции. След като приключи проектът, ще обявя размера на паричната санкция, която Общината ще наложи на изпълнителя” – заяви кметът Живко Тодоров.

Вече е ясно кога приключва ремонтът на моста на бул. „Св. Патриарх Евтимий” в Стара Загора. Той ще бъде отворен за движение на 3 февруари 2019 г. Този обект е завършен предсрочно, повече от месец преди договорения с фирмата изпълнител срок. Проектът обхваща реконструкция на мостовите съоръжения, изграждане на 4-лентов път и две кръгови кръстовища по бул. „Славянски“.

Площадът пред сградата на Община е изграден изцяло и това, че още има заграждения се дължи само на недовършената хидроизолация на фонтана. Влажното време през януари обаче не е подходящо за качественото извършване на тази дейност, уточниха строителите.

Техническият ръководител на обекта Илия Тенев заяви, че ремонтът ще бъде изпълнен качествено. Той добави, че скритата отводнителна система, която е изградена по пешеходната зона, е с много по-голям дебит от добре познатите досега шахти, и при добро стопанисване няма да има проблеми при силен дъжд. За поддръжката на гранитната настилка Общината ще придобие нови модерни и функционални машини за почистване, миене и полиране. Инвестицията за тях е в размер на 315 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони