САЩ: COVID-19 не е биологично оръжие (обзор)

Топ генерал отвърна на публикациите за произхода на вируса

Нямало убедителни доказателства да е произведен в китайска лаборатория

Дипломати предупреждавали за слабости в сигурността в Ухан

САЩ смятат, че коронавирусът COVI-19 е с естествен произход, заяви на брифинг председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили. Той посочи, че този извод не е окончателен, но допълни, че няма убедителни доказателства той да е произведен в китайска лаборатория.

В медии и блогове се появиха множество публикации, че коронавирусът, предизвикал пандемия, е създаден в лабораторията в Ухан - китайският град, от който в края на м.г. тръгна заразата. Имаше и предположения, че вирусът е разработван тайно като биологично оръжие и е бил „изтърван” от лабораторията или дори е бил умишлено разпространен.

„Разполагаме с много разузнавателни данни, проучихме ги внимателно. Към настоящия момент доказателствата натежават в посока вирусът да е с естествен произход”, каза генерал Мили.

Думите му дойдоха няколко часа, след като в. „Вашингтон пост” публикува материал, според който американски представители са изразили загриженост за неадекватните мерки за сигурност в лабораторията в Ухан, която проучва коронавируси, пренасяни от прилепи. Според вестника дипломатически служители на САЩ, които посещавали лабораторията, изпратили ноти във Вашингтон още през януари 2018 г., в които предупреждават за слабости в системите за сигурност и в управлението й, както и че изследванията й за коронавирусите при прилепите представляват риск от нова епидемия от типа на тази от SARS (виж графиката). Тогава дипломатите препоръчали САЩ да помогнат на тази лаборатория, но това не се случило, заради орязаните от Доналд Тръмп разходи за операции в чужбина на Центъра за контрол и предотвратяване на заболявания.

Сред категоричните противници на твърденията, че коронавирусът е произведен в лаборатория или пък че е биооръжие, е и главният лекар на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Пол Фридрихс. „Да бъда пределно ясен. Няма нищо такова”,заяви той пред тв „Фокс”.

 

Пекин допусна, че е пренесен от US военни

На твърденията, че COVID-19 е произведен в китайска лаборатория, през март Пекин отвърна с обвинения към САЩ.

„Кога се появи нулевият пациент в САЩ? Колко хора са инфектирани? В кои болници са настанени? Вероятно именно американски военни са донесли епидемията в Ухан, бъдете откровени! САЩ трябва да ни обяснят всичко!”, написа тогава в туитър говорителят на китайското МВнР Чжао Лицзян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят