Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

Свлачище на пътя в индустриалната зона на град Дебелец се активира преди дни и застрашава пешеходци и автомобили. Почвата под асфалта от години ерозира и всеки момент може да зейне пропаст на общинския път. Община Велико Търново има решение и осигурени пари за укрепване на отсечката. svlachiste1

Жителите на градчето са сериозно притеснени. Наблизо се намира градския стадион. Това е и най-прекият път към заводи и ферми, и по него всеки ден пътуват работници и земеделски стопани.

„Знаете ли каква урва се спуска надолу по склона? Пътят беше асфалтиран, после се напука с годините и се цепи. По средата на пътното платно има огромни пукнатини", обясняват жители на Дебелец.

По думите на кмета на Дебелец Снежана Първанова, свлачището се е активизирало още през 2009 година. Дневно по пътя преминават десетки камиони и тежка техника.

svlachiste

Кметството в Дебелец разчита на финансиране от Община Велико Търново за решаване на проблема. Оказва се, че през миналата година е одобрен проект за укрепване на свлачището. Това съобщи проф. Георги Камарашев, заместник- кмет на Велико Търново:

„За ремонта и на свлачището има осигурени финансови средства, те са около 440 000 лева от Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет. В момента вървят процедурите“, обясни проф.Камарашев.

prof-kamarashev

На 28 февруари щезаседава експертно технически съвет , ще присъстват експерти от Басейнова дирекция Плевен и ще се обсъди възможността, ремонтът да мине по най- съкратените административни процедури.

"Документацията ни е подготвена и се надявам, че още през идния месец ще имаме разрешение на укрепителни дейности. Предвидено е и алтернативно трасе, което ще поеме автомобилния трафик, докато се извършват строителните работи", коментира проф.Камарашев.

Идната сряда експертният съвет в Общината ще реши каква точно процедура за ремонт да избере, след което ще възложи поръчката на изпълнител. Проф. Камарашев уверява, че до края на тази година отсечката ще бъде укрепена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България