Северна Корея обяви, че е осуетила опит на САЩ за покушение срещу Ким Чен-ун

Северна Корея твърди, че САЩ са се опитали да убият нейния върховен лидер Ким Чен Ун по-рано тази година, съобщава Independent. Държавната информационна агенция KCNA твърди, че ЦРУ се е опитало да използва химическа или биологическа отрова, за да отстрани диктатора. В информацията се посочва, че предполагаемият опит показва, че САЩ са "главният престъпник зад тероризма", информира БНР.

Информацията на агенцията, която се счита за пропагандно крило на управляващата Работническа партия гласи: "През май тази година, група гнусни терористи, които се промъкнаха в страната ни по заповед на американското ЦРУ и южнокорейските марионетки от Разузнавателните служби с целта да извършат държавно спонсориран тероризъм срещу нашето върховно управление, използвайки биологическа и химическа субстанция, бяха хванати и разобличени. Това ясно показва истинската природа на САЩ като главен виновник, стоящ зад тероризма.",

Севернокорейската информационна агенция твърди още, че САЩ "променя цветовете си като хамелеон", за да оправдае свалянето на правителства в други страни. Тя обвинява Вашингтон в използване на войната срещу тероризма за интервенциите си в Афганистан, Ирак и Либия.

Продължаващите ракетни изпитания от страна на Северна Корея задълбочиха напрежението между комунистическата държава и САЩ. Американският президент Доналд Тръмп дори заплаши, че ще "унищожи напълно" Северна Корея.

Правителството на Северна Корея през май тази година също твърдеше, че е осуетило американски и южнокорейски план за убийството на Ким Чен Ун. Тогава се казваше, че на мъж, назован само като "Ким", е било платено да извърши биологическа атака, твърдеше Министерството на държавната сигурност. ЦРУ отказа да коментира обвиненията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия