Сезон 2017 ни върна към детството на морето

Хотелиери и ресторантьори с нетърпение очакваха края на учебната година, за да грабнат учениците на работа

„Само един път досега това лято ми се наложи да ходя в Слънчев бряг. Седнах с близки приятели да хапна нещо по обед. Дойде сервитьорът, гледам- 15-годишен. Поръчахме си, той се върна с храната- крепи с усилие таблата, но пък се старае. Ако бутне нещо или разсипе, извинява се“. Това разказва бургазлия, прекарал семеен уикенд в курорта.

Кризата с кадри неминуемо беляза и този сезон. Хотелиери и ресторантьори с нетърпение очакваха края на учебната година през юни, за да грабнат учениците за помощен, пък и направо за основен персонал.

Децата от Бургас, а и от цялата страна, бяха на работа. Обичайна гледка в морския град развеселяваше мнозина: Тийнейджър уморено влачи крака и се спира със съседи пред дома си. Разказва, че работи като помощник на главния готвач в известен ресторант в Слънчев бряг. Реже лук, моркови, домати. Направо му спирали тока от работа. Но радост проблясва в погледа му, когато го питат какво ще прави със събраните от готвенето пари (по 500 лв. на месец). Ще си купи компютър.

Накратко казано, стоенето у дома през това лято не бе за предпочитане сред тийнейджърите.

От друга страна, работата на учениците не попречи по никакъв начин на качеството на обслужване. Напротив, родните туристи особено, направо се умиляваха от това, че децата най- сетне започнаха някак си по „западен образец“ да се трудят, и „да видят как се изкарват парите“.

Германци се нервят, че румънци разхищават храната в олинклузива

Оплакванията на чуждите туристи бяха в съвсем друга посока. Примерно германци се жалвали от румънци, че си трупат в чиниите прекалено много храна, а после я хвърлят...Предни години пък различни националности се наблюдаваха кой как се храни и подаваха жалби, че съседите им по маса ядат като прасета...

И макар, че сезонът още не е отшумял, може направо да се направи извод, че децата неиграещи вън, се справиха добре и достойно с лятното предизвикателство. Помогнаха и на туризма.

Възрастни си играят като хлапаци

Като оставим добрия пример с децата, и възрастните това лято ни връщаха към детството, и то не веднъж.

Зрели хора, врели и кипели в ресторантьорския бранш, шашнаха държавата. В заведение в Созопол, след скандал с клиенти, написаха в касовата бележка „такса празен стол- 20 лева“.

В Приморско пък, пристигнал с мерцедеса си нашенски турист, в най- големите жеги зави возилото си с одеала- да не се повреди.

Семейство в съвсем зряла възраст изправи на нокти водолази, спасители и полиция. Мъж и жена, дошли да летуват в Бургас, влезли да се къпят, но жената била по-добра плувкиня и отпрашила към солниците. Там се отбила до езерото с луга да си полекува ревматизма и се завърнала след два часа при мъжа си. В това време той помислил, че се е удавила и вдигнал на крак спасителните служби.

В морската градина на Бургас пък парапланеристи се забиха в дърво. Инструктор и курсистка излетели от района на паметника на Пушкин, но поради нарушен баланс и силен вятър, летателната машина се заклешила в клоните на дървото.

Евакуираха дискотека с… трима посетители

Пак в Приморско, неизвестен все още мъж, се обадил в дискотека и съобщил, че има заложена бомба. Евакуирали купонджиите вътре светкавично, макар и те да били само...трима.

Бум на монокини по плажа отбелязаха тази година ценители на женската хубост. Като развързани след тежката зима, дамите този сезон масово хвърлиха горнищата си и се пуснаха по ивицата.

Не на последно място, жегата доведе до странни случки, разчупващи митовете и вицовете за нашенеца с дисагите- Бай Ганьо и джентълмените- британци.

Англичанин обра сърбин

Та макар вицовете все да топят бай Ганьо, че свил това или онова на американеца или румънеца, Лято 2017 беляза измами, че и кражба от чужденец на чужденец.

Първо от полицията алармираха, че има много случаи, в които тръгвайки си от нашето море, на изпроводяк, летовниците мамели, че са им обрали мобилен телефон и други вещи по време на ваканцията. Те искали от униформените документ, че това е станало, за да си получат застраховка у дома.

Още в началото на лятото пък 55 годишен англичанин-турист обра турист- сърбин в Слънчев бряг. Кражбата стана през юни. Летовникът от Албиона бе задържан и си призна всичко пред родната полиция.

Накратко казано: Децата бяха старателни и сериозни като възрастни, а възрастните се държаха детински през горещите месеци на Лято 2017. Сигурно е било от жегата, която удряше към 40 градуса дни наред и дори морето не бе утеха, т.е. разхлада за трупащите тен край него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи