Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Чрез влизане в Еврозоната България трябва да се стреми да влезе в „А“ отбора на Европейския съюз, а не да остане в периферията. Това каза евродепутатът и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на дискусия „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“.

„Настъпил е моментът България да прави крачки към влизането в Еврозоната, защото имаме прозорец, който не трябва да изпускаме сега, когато Европейската комисия подкрепя това. Защото за мен полагането на подобни стъпки носи известни рискове за бъдещето на страната. Освен че имаме историческа възможност и прозорец, в момента е важно да се води сериозна дискусия, защото последни проучвания сочат, че 77% от българите са съгласни с това, че България трябва да положи повече усилия, за да се интегрира в Еврозоната, НАТО, Шенген и т.н. Над 2/3 пък смятат, че страната трябва да се позиционира в ядрото на ЕС. Затова е важно да обсъдим ползите за участие в Еврозоната, както и опасенията, които са свързани с това, че ще се повишат цените на определени стоки и услуги и др.“, каза още той.

Станишев посочи, че Еврозоната се променя. „Тя днес не е същата, каквато беше преди 10 г. Защото когато беше изградена единната валута, това беше една сграда без здрави елементи – финансовата криза преди години я постави пред огромно предизвикателство. Но сега трябва да бъде завършена, да бъде променена, за да осигурява успешно икономическо развитие. Бих искал много Еврозоната да бъде и основа на социалния съюз, да работи чрез своите инструменти, които съществуват, за да има реална икономическа и социална конвергенция на доходите в рамките на Еврозоната – това е изключително важно за България“, каза още той и посочи, че все още България остава най-бедната страна в ЕС.

„Риск за България е, ако допуснем да бъдем изтласкани в периферията на ЕС, трябва да работим единно, за да не се случи този сценарий. Ако сега изпуснем момента да направим първата крачка – членство в ERM II, допускаме да изостанем. И никой не знае как политическата конюнктура ще се промени и как това ще окаже влияние върху България. Ние трябва да знаем какво да направим, за да нараснат доходите на хората и членството в Еврозоната да стане предимство, а не бреме. Защото има сериозен риск – ако създаваме свръх очаквания, както стана с влизането в ЕС, че изведнъж всичко ще се промени, това няма да доведе до нищо хубаво“, каза още Станишев и посочи, че ползите от това да влезем в Еврозоната са засилване на българската икономика, позициониране в А отбора на ЕС и прозрачност във финансовата сфера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България