Скрининг за риска от туберкулоза организират в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив

Скрининг за риска от туберкулоза във формата „Седмица на отворените врати“ организира от 4 до 8 декември Отделението по фтизиатрия на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив.

„В рамките на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания”, обясни началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

d-r-veselin-davchevЦелта на инициативата е да се повиши информираността на обществото за риска от туберкулоза, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги. Желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 8 до 13 часа от 5 до 8 декември в отделението по Отделението по фтизиатрия, което се намира в съседство с Хирургическия блок на УМБАЛ „Свети Георги” на бул. „Пещерско шосе“ 66А. К”ампаниите се провеждат 4 пъти в годината.

Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза, която преминава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция”, обясни д-р Давчев.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза.

Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, подчерта д-р Веселин Давчев. Според него през последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ се утвърждават като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, тъй като позволяват своевременно да се предприемат мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България