Слагат съдове за разделно събиране на отпадъци на пясъка

Палатките на дивите плажове остават забранени

Музика на открито край морето това лято ще има до 23 ч. След това крайбрежните барове, дискотеки, ресторанти трябва да спрат озвучителните си уредби и живите оркестри, независимо какви децибели вдигат.

Нормата ще влезе в сила с новия Закон за шума, който е на финална права, стана ясно след среща във Варна между вицепремиера Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова, екоминистъра Нено Димов и представители на туристическия бранш и на общините по Северното Черноморие.

Темата се очертава като ябълката на раздора между част от бизнеса и институциите. Собственици на заведения на Златни пясъци предупредиха, че пълната тишина на открито в големите курорти ще прогони младите туристи, които вече са почти 25% от почиващите и непрекъснато растат.

"Златни пясъци и Слънчев бряг не могат да са конкуренти на завърналата се на пазара Турция по отношение на семейните ваканции, защото там комплексите имат аквапаркове, обширни зелени зони, а у нас такава инфраструктура липсва. Ол инклузивът приключва в 23 ч. Тогава туристите излизат на разходка, но дори в барчетата на открито няма да могат тиха музика да слушат както преди, когато имаше пределна норма от 67 децибела. Това неминуемо ще доведе до отлив на младежи", обясниха Вилиан Василев и Кирил Кирилов, собственици на големи дискотеки на Златни пясъци.

Обектите им са закрити, шумоизолирани и за тях няма проблем да работят, но се опасяват, че забраната в крайна сметка ще намали и техните клиенти, а някои от колегите им ще фалират. Затова предлагат забраната за шума да е с различен диапазон в курортните селища и големите комплекси, както е в Испания, например.

"Няма основание за притеснение, защото и сега законът изисква да се спазва тишина от 23 до 7 ч. Миналата година някои общини с наредби удължиха срока до полунощ, но след като сезирахме прокуратурата, те бяха променени. Очаквам този спор да продължи, но няма да допуснем едни да печелят за сметка на съня на други", категоричен бе обаче Валери Симеонов.

Той отхвърли и упреците, че проектозаконът не е бил съгласуван с бизнеса, като обясни, че 1 месец е престоял на сайта на МЗ и сред депозираните предложения за корекции нямало сериозни забележки по концепцията. Симеонов подчерта, че е доволен от работата на контролните институции във Варна миналата година, а като община нарушител посочи Созопол, където цяло лято със съдействието на кмета се вихрел шумов тормоз над почиващите до 4-5 ч сутринта.

Освен як контрол за спазването на тишината, през лятото ще има и масови проверки на плажните заведения. "Ще следим дали те са включени в канализационните мрежи и няма да позволим заустването на отпадни води в морето", заяви министър Ангелкова. Тя и Нено Димов посочиха като успех фактът, че тази година 13 наши ивици са със "Син флаг", а други 6 проблеми, сред които плажът на Царево, вече са с отлични показатели на водата.

%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%b0За да се спре масовото замърсяване на морето с пластмасови отпадъци, 80% от които идват от плажуващите туристи и крайбрежните заведения, за първи път край охраняемите ивици ще бъдат поставени съдове за разделно събиране на сметта. "Този сезон каним концесионерите да изпълнят това изискване доброволно, а за следващия то ще бъде разписано като норма", каза министър Димов.

Наемателите на плажове принципно одобриха идеята, но посочиха, че това е поредният допълнителен разход и то при условие, че държавата се готви да ограничи обема на преместваемите обекти на пясъка, от които те печелят.

Нерешен за сезон 2018 ще остане въпросът с къмпингуването по плажовете. "След година и половина работа групата от представители на общините, държавните институции, туристическия бранш и зелените НПО не стигна до консенсус за регламентиране на този вид туризъм", не скри съжалението си Николина Ангелкова.

Според нея това забавя създаването на съвременни къмпинги, тъй като изграждането им сега е приравнено с това на хотелите. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ обаче е категоричен - палатките на плажа са забранени, подчерта Ангелкова. Според нея по примера на Царево всички морски общини трябва да разпишат наредби и активно да санкционират нарушителите, които трупат тонове отпадъци на неохраняемите плажове.

Предстои и държавата да вкара текст в ЗУЧК, който ще предвижда глоби за къмпингуващите без пари на диви плажове. "Те се превърнаха в запазена територия на т.нар. зелени, които винаги са в новините, когато стане дума за опазване на природата, но когато те трябва да я опазят, не го правят. Държавата ще вземе нужните мерки да не оставят след сезона камари боклуци, чието почистване е за сметка на общините", предупреди Валери Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България