След Експо 2017 в Казахстан, художникът Дончо Дончев е поканен в Шанхай

Мащабно платно заминава на изложба на изложението в Китай

“Питаха ме дали не ми е мъчно, че съм по-известен в чужбина, отколкото в България”, заговаря Дончо Дончев - единственият български художник с изложба в ЦЕРН. “Ами - не, не ми е мъчно. Аз си гледам моята работа да върви и не се занимавам с тези неща.” Дончо Дончев е единственият ни творец, който участва в последните две изложения Експо в Милано през 2015 г. и в Астана 2017 г. От 120-те държави, които се включват в изложението в Казахстан, са поканени едва 7-ина художници.

Дончовото мащабно платно Human Energy, рисувано по време на участието в Експо Астана 2017, ще бъде окачено в постоянната Експо изложба в Шанхай. Това било решено, след като китайският куратор видял с очите си какви невероятни картини рисува българинът. Догодина от юни до септември е поканен да направи голяма изложба там, заедно с останалите 6-има художници, участвали в Експо Астана.

“Също така нарисувах три коня свързани с темата и логото на изложението пред сградата на изложението Нур Алем”, изрежда Дончев с какво се е занимавал през двата дни, прекарани в Астана. През останалото време прави на живо портрети в павилиона на Литва. “Литовците бяха спечелили награда за инсталация, озаглавена Magic Box (”Вълшебна кутия” - бел. ред.), обяснява Дончев. - Представлява една стая с лазерни светлини. Около 15 портрета направих там. Те също ще останат в Астана в Музея за съвременно изкуство, подредени в инсталация.”

Дончев се връща от Казахстан с очи, пълни с красота. “Много ми беше интересно там”, казва художникът и с възторг описва съвременните сгради - чудеса на архитектурата, които са били построени в бившата съветска република след отделянето й от СССР. Една от тях е Музеят на бъдещето “Нур Алем” - сферична сграда, която е построена специално за голямото световно изложение. Това е единствената напълно кръгла постройка в света с диаметър 80 м. Тя е на 8 етажа и се захранва с два напълно беззувчни ветрогенератора. “Сградата става изключително здрава, след като вече се сглоби. Но преди да е била готова конструкцията, е много нестабилна и е имало опасност да се разруши.” Темата на изложението тази година е Future Energy.

Дончев е поканен в Казахстан за два дни - 4 и 5 септември. Но и след прибирането си не остава без работа. “Предстои ми голям проект, първо в българия, после в Лондон, но все още не мога да разкажа за него, тайна е”, казва той. Друга важна задача е огромен аудиовизуален проект за юни 2018 г. Свързан е с ЦЕРН и адронния колайдер. Вече започнахме работа по него, имам екип Професор Леандър Литов от ЦЕРН е в основата на проекта.

В деня на разговора си с репортера на “Труд” художникът Дончо Дончев сложи последни щрихи върху най-новата си картина, която ще украси един от големите търговски центрове в столицата. Когато видите това произведение, ще се сетите че познавате автора - това е онзи художник, който е имал изложба в ЦЕРН.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства