Сомелиери дегустираха първи новите червени вина PIXELS

New Bloom Winery ги представи на традиционното зарязване на лозовите масиви

Изба New Bloom в Съединение лансира две нови червени вина в серията PIXELS от сортовете Регент и Сира. Те бяха представени при зарязването на лозовите масиви по случай празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. Две тенденции характеризират напитките на New Bloom Winery: едната следва наложилия се през последните години у нас стил вина "Нов свят", другата се връща към изискаността на традициите на Стария континент. Резултатът са вина, които впечатляват модерните хора - тези, които се определят като посланици на най-новите тенденции.

Марката PIXELS включва изцяло едносортови вина: бели от Совиньон блан и от Шардоне, пенливо от Глера, розе от френския сорт Гренаш и червено от Каберне Совиньон. Двете нови попълнения в марката отново представят иновации във винопроизводството - и двете се затварят със системата Ardea Seal, която се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю. Ardea Seal позволява съхранение на червените вина PIXELS и след отваряне за по-дълго време, което е изключително удобно за сервиране на вино на чаша, според водещи ресторантьори.

%d1%82%d1%80%d1%83%d0%b44На празника присъстваха водещи винени експерти у нас, които първи имаха възможност да опитат двете нови вина. Сред тях бяха Георги Михов, Сомелиер на България 2011 и Вихрен Велков, Сомелиер на България 2012. Според тях винената култура на българина се повишава и все по-често се търсят по-непопулярни сортове.

“Семантичното ядро на нашата работа е „вкусът на виното“. Всеобщо прието, че тероарът определя потенциала на един или друг сорт грозде за вино. Това наистина е така, но не трябва се пренебрегва и възможността на енолога да работи при днешното ниво на науката и технически условия, върху вкуса на виното. Точно тук се определя в немалка степен стилът на напитката. Ние бихме искали нашите вина, независимо, че са различни едно от друго, да имат една обща характеристика, а именно – „вкусни вина“, обобщи главният енолог и международен винен оценител Владимир Влъчков.

Избата разполага с 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийска низина.

Дългогодишни инвестиции в най-съвременна техника и съоръжения, качествени бъчви от френски дъб и модерни ферментационни съдове са само част от предпоставките за успеха на New Bloom Winery. В последните пет години винарната е напълно реконструирана чрез инвестиция от 10 млн. лв. Екипът работи с над 14 различна сорта сред които Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло. Те са единствените засега у нас, които отглеждат и немските сортове Дорнфелдер и Регент, които дават много добри резултати в българския тероар, посочват експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес