Спряха фаворит в атлетиката от Евро 2018

Данил Лесенко, световен шампион в зала, получи отказ да стартира на европейското по лека атлетика, два дни преди шампионата в Берлин (6-12 август). Международната федерация (ИААФ) отне неутралния статут на аса в скока на височина заради нарушаване на допинг правилата. В рамките на 12 месеца лидерът в планетарната ранглиста е пропуснал 3 проверки.

Лисенко бе в групата на 30-те руски атлети, допуснати до надпреварата в Германия. Той бе и сред фаворитите за титлата с постижение от 240 см.

„Сам съм си виновен – заяви шампионът. -Винаги давам проби и от никого не се крия. Но съм небрежен към попълването на местонахождението ми в системата АДАМС. Разбира се, с това няма да приключи кариерата ми. Продължавам да тренирам и да чакам справедливо решение.“

Юрий Борзаковский, главен треньор на сборная, се надява атлетът да отнесе минимално наказание – от 1 до 2 години. Докато първият му наставник

Николай Ковалски смята, че санкцията ще е за 24 месеца.

В сектора няма да има български скачач, след като Тихомир Иванов пропуска първенството заради травма.

Същевременно ИААФ отказа да върне международните права на олимпийската шампионка в скока на височина от Лондон 2012 Анна Чичерова (Русия).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт