Сталинградци от 5 страни се събират във Варна

Германският град Айзенхютенщадт отпадна от европроекта

На 25 септември Варна е домакин на тридневен форум по проекта "Аз бях жител на град Сталин" с участието на представители от градовете в Централна и Източна Европа, носили името на съветския тоталитарен вожд. Досега срещите-дебати бяха в Брашов/Румъния/, Дунауйварош/Унгария/, Катовице/Полша/ и Кучова /Албания/, включени в проекта по програма "Европа за гражданите" на ЕС, направление"Европейска памет за миналото".

Това посочи ръководителят от отдел "Най-нова история" в РИМ Варна Златка Антова. След дискусиите има определени маршрути за разходка на гостите по забележителните места в морската столица, както и на тези, свързани с тоталитарното минало - като в бившия кв."Дружба" и популярните от тогава руски блокове, до входа на Морската градина, където е бил издигнат паметникът на Йосиф Висарионович. Според някои постаментът сега е в двора на "Паркове и градини", а според други на дъното на Варненското езеро. Варна е носила името Сталин от 1949 до 1956 г. По проекта млади доброволци събират спомени на възрастни хора, живели през тези години в града, както и документален, снимков и веществен материал.

Някои разказват с охота, но други не искат да си спомнят това време, споделят от проекта. Ще бъде създадена и онлайн платформа, в която ще се обедини събраната информация от всички градове в посочените 5 държави. Включеният в проекта германски град Айзенхютенщадт, който също е носил името на диктатора, отпаднал- вероятно поради липса на интерес към темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони