Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Павилион за продажба на вестници, издигнат преди повече от 100 години, ще открият в Лом  в четвъртък. Достолепната будка бе възродена с инициативата на гражданите на Лом и финансовата помощ на вестник „Труд”.

Старата вестникопродавница, както е известна уникалната постройка, е любимо място на хората в крайдунавския град и с нея са отраснали цели поколения. Всички – от белокосите граждани до учениците в Лом, знаят, че през 20-те години на миналия век елегантният павилион е бил обявен за най-красивата будка за продажба на вестници в България. Затова в началото на миналата година местни жители подеха инициативата грохналата вече под тежестта на годините си вестникопродавница да бъде обновена. Общинската управа и инициативен комитет от граждани обявиха дарителска акция за набиране на средства, а сред първите отзовали се на призива бе вестник „Труд”.

В началото на пролетта будката, на метри от река Дунав, вече блести с новия си обков от планински бор и събира всяка сутрин не само любители на пресата, а и почитатели на историята и красотата, които се радват на възродената постройка – символ на бурния икономически и културен живот, превърнал в миналото Лом в един от първите европейски градове в България. В четвъртък в 12.30 часа  жители на Лом, общинари, представители на вестник „Труд” и гости на пристанищният град ще открият възстановената вестникопродавница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България