Столтенберг: Македония е на прага на НАТО (обзор)

Македонският премиер Зоран Заев (вдясно) разговаря с шефа на НАТО Йенс Столтенберг в щабквартирата на алианса в Брюксел

Скопие и Тирана получиха зелена светлина за присъединителни преговори с Брюксел

Членство в пакта най-рано след година

Македония е на прага на НАТО и вратите на Алианса са отворени за нея, заяви вчера генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с македонския премиер Зоран Заев, предаде “Дойче веле”.

Столтенберг отбеляза, че очаква лидерите на страните членки да отправят официална покана към Скопие за присъединяване на срещата си на върха на 11-12 юли. Ключ към членството е успешен референдум за договора за името с Гърция и последващото му одобряване от двете страни. След това предстоят ратификации на присъединителния протокол от националните парламенти на всички 29 държави в НАТО и така според Столтенберг Македония може да стане част от алианса най-рано през юли 2019 г. Но първо трябва да бъде сложена точка на спора с Гърция, предупреди шефът на НАТО.

Вчера Скопие, заедно с Тирана, получи зелена светлина от лидерите на ЕС за започване догодина на преговори за присъединяване към общността. Така Македония и Албания може да се надяват да са сред следващата вълна от разширяването на ЕС, очаквана през 2025 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа