Суела Брейвърмън, заместник-министър за Брекзит, пред „Труд“: Ценим високо приноса на българите във Великобритания

Уверена съм, че ще постигнем добро споразумение за Брекзит, защото е в интерес на всички страни

На 18 и 19 октомври в Брюксел ще се проведе редовно заседание на Европейския съвет. Съгласно заложеното в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС разписание по време на срещата трябва да бъде подписано окончателното споразумение за така наречения Брекзит. Преговорите обаче буксуват; Лондон е в неяснота какво иска и предлага; Брюксел и 27-те губят търпение, а в средата на хаоса остават гражданите – на европейските страни, които живеят и работят във Великобритания и британските, които пребивават постоянно на територията на държави членки на ЕС. По тези и множество други въпроси, разговаряме с британския заместник-министър по въпросите на излизането на страната от Европейския съюз Суела Брейвърмън, която бе на посещение в България преди дни.

- Здравейте г-жо Брейвърман, нека започнем с какъв беше поводът за посещението Ви в България? С кого се срещнахте и разговаряхте тук?

- Много се радвам да бъда тук. Това е първото ми посещение в България. София е прекрасен град. Имах разговори със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, с когото обсъдихме въпроси, свързани с външната сигурност на Европа. Както знаете Обединеното кралство си сътрудничи тясно с ЕС по въпросите, касаещи външната сигурност. Със заместник-министър Запрянов имахме много ползотворен разговор, посветен на общите ни стратегически цели и общите заплахи, пред които сме изправени. Особено що се отнася до НАТО и ангажиментите ни към Алианса, който е в основата на общата ни сигурност и това не се променя с Брекзит.

Срещнах се също така с министъра на вътрешните работи Младен Маринов отново по  въпроси, свързани със сигурноста. И беше много добре да обсъдим начините, по които България и Великобритания могат да разширят сътрудничеството си в областта на вътрешната сигурност, борбата с трансграничната престъпност, крупните измами, тероризма и още множество теми, по които работим съвместно с българските власти, за да ограничаваме заплахите. Като операция „Халифакс“ с разбитата мрежа за трафик на хора. (б.р. - На 26 октомври 2017 г. в резултат на съвместни действия на разследващ екип от Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия в различни европейски държави по едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпна мрежа за трафик на хора, основно от Афганистан и Пакистан.) Отвратително престъпление, но много добър пример за успешното ни съвместно сътрудничество.

По време на посещението си тук успях също така да разговарям и с българския министър на външните работи Екатерина Захариева, с която обсъдихме икономическото партньорство, което Обединеното кралство предлага на Европейския съюз за бъдещите ни отношения. А също така и въпроса за правата на гражданите. Над 120 000 българи живеят и работят във Великобритания, а в страната ви пребивават постоянно над 7 000 британски граждани.

- Ще ви върна след малко на този въпрос. Само по теми свързани със сигурността ли могат България и Обединеното кралство да си сътрудничат в бъдеще?

- Сигурността обхваща голяма област. Както казах вече, имаме много добър опит в съвместната работа с европейските и българските служби в разкриването и превенцията на сериозни престъпления. Но също така имаме и много добри търговски отношения с България и търговски излишък. Ние ценим високо тези добри отношения и няма причина това да не продължи и след Брекзит.

- В качеството си на заместник-министър по въпросите на излизането на Великобритания от ЕС, как ще тълкувате сегашната ситуация? Лондон явно не успява да постигне вътрешен компромис какво точно иска и на какви отстъпки е готов; от другата страна в Брюксел изглеждат вече отегчени от цялата сага и отказват да правят отстъпки?

- Тези преговори определено са предизвикателство, защото са безпрецедентни. И едва ли ще се намери изход за една нощ. Но е добре, че отнема време, за да сме сигурни, че ще се получи добре. Ние вече постигнахме не малко. Особено по въпросите в първата част от преговорите – постигнахме споразумение с Европейския съюз по правното език на текста за преходния период след излизането ни от ЕС (б.р. - в полунощ на 29 март 2019 г.), което е от изключителна важност за бизнеса.

- Но сега се отдръпвате от постигната договорка за статута на границата на остров Ирландия?

- Да, това е така. Да бъдем честни – има още много предизвикателства пред нас, не отричам това. Но също и така и в много области бе постигнат значителен напредък, което често пъти се пропуска. Така че всъщност имаме споразумение, аз лично съм чела юридическия документ. Признавам, че е сложен за тълкуване и не бих го препоръчала като четиво преди лягане на всеки, който иска да се пробва – става въпрос за стотици страници с технически подробности на правен език. Но е устойчив и стабилен текст, що се отнася до преходния период за прилагане на споразумението, (б.р. – между Лондон и Брюксел, което предстои да бъде постигнато окончателно), за правата на гражданите. Все жизненоважни въпроси за бъдещето ...

- Правата на гражданите са единственият въпрос, който пряко засяга обикновените европейци, що се отнася до Брекзит. Хората се тревожат за свои близки, за собствените планове и перспективи...

- Именно тези лични тревоги са най-важните за нас. И правителството ни работи много, за да успее да постигне това споразумение (б.р. – за първия етап от преговорите с ЕС в края на 2017 г. ), което е правно издържано. И това, което постигнахме е широкообхватен, разбираем и взискателен пакет текстове за правата на гражданите, които засягат социалните и здравните осигуровки, имиграционния статут, правните гаранци за всички европейски граждани, които живеят в Обединеното кралство. И това се отнася реципрочно към британските граждани, които пребивават в държавите от ЕС.

- Това щях да Ви попитам – Великобритания обяви, че се подготвя за всички най-лоши сценарии, включително и да напусне ЕС без окончателно споразумение за бъдещите отношения. Как ще се отрази такава ситуация на българските граждани, които живеят в Обединеното кралство?

- Нашият министър-председател беше много ясна, че в случай, че не се стигне до споразумение, което не е това, което ние очакваме, но е възможно да се стигне до там, че ще направим всичко, което е необходимо, за да гарантираме статута на българите, които живеят в Обединеното кралство. Ние ценим високо техния принос. Искаме те да останат. Те са наши приятели, колеги, роднини и скъпи граждани на Обединеното кралство. И ние ще направим всичко, което трябва за тях. Моите родители са имигранти във Великобритания и не бих била част от това правителство, ако имах каквито и да е съмнения в намеренията му към имигрантите от Европейския съюз, които живеят в страната.

- Смятате ли, че ще се стигне до окончателно споразумение? Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви в интервю миналата седмица, че с наближаването на крайните срокове ще има много опити за извиване на ръце в преговорите между Лондон и Брюксел, но решение ще се намери в последния момент. До тогава обаче ще има много страшни прогнози. Споделяте ли подобно мнение?

- Уверена съм, че ще постигнем добро споразумение, защото е в интерес на всички страни ...

- В следващите две седмици, които остават до Европейския съвет през октомври, когато трябва да е факт?

- Малко вероятно е в тези срокове да успеем да финализираме всичко преди Европейския съвет. Вече казахме ясно, че може да се стигне до отсрочка и ще зависи от ЕС и Обединеното кралство да се разберат за дата за окончателно финализиране на споразумението. Но аз лично съм уверена, че ще успеем да го имаме тази есен.

- Започнахме разговора с темата за общата външна сигурност на Европа. Посещението Ви в България съвпадна с обвиненията, отправени от Лондон и подкрепени от серия западни държави срещу военното разузнаване на Русия в системни подривни дейности. Българското общество е разделено в нагласите си Изток-Запад и темата е много поляризираща. Повдигнахте ли този въпрос, за обвиненията срещу Русия, по време на срещите си с българските министри?

- Обединеното кралство много ясно е изразило позицията си що се отнася до Русия. Особено от инцидента в Солсбъри насам, където невинна жена загуби живота си в резултат на нападението, което вече е приписано на ГРУ (б.р. – Главно разузнавателно управление, военното разузнаване на Русия). Добавете към това поръчкови убийства с държавни протекции, анексирането на Крим, случващото се в Източна Украйна, агресивни ходове в Сирия, а вече сме наясно и за кибер-нападенията. Затова нашият външен министър, в общото си изявление с премиера ги определи като безразсъдни и базразборни враждебни действия, които ние остро осъждаме.

Нашият гост

Суела Брейвърмън е член на британския парламент от управляващата партия на консерваторите от 2015 г. Назначена е за парламентарен заместник-министър за излизането на Великобритания от Европейския съюз през януари 2018 г. Дипломиран юрист от Сорбоната, практикува адвокатската професия в областта на публичното право. Съосновател е на безплатно частно училище в Лондон, което три години след откриването си през 2014 г. е получило сертификат за най-висок стандарт. Преди да заеме сегашната си позиция, между 2015 е 2017 г. е била член на парламентарната комисия по образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта