Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин

Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

БЕРЛИН. От пратеника на "Труд"

В центъра на Европа зазвучаха 100-те родопски каба гайди. С тях беше открито най-голямото изложение за земеделски храни и продукти “Зелена седмица” в германската столица Берлин. “Ако бяхте далеч в космоса” щяхте да чуете това, прочетоха гостите, след което чуха изпълнението на песента “Притурите се планината”.

България беше в центъра на всички речи, а танците на ансамбъл “Българе” и музиката на Люси Дяковска, Печенката и квартет “Интро” накараха публиката дълго да аплодира страната ни, която за първи път е официален партньор на изложението. Освен това официалните гости и изложителите на “Зелена седмица” видяха клип, представящ красотите на страната ни, направен от ансамбъл “Българе”. Официалното откриване на панаира се проведе на българския щанд, на който лентата прерязаха земеделският министър Румен Порожанов, германският му колега Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер, еврокомисарият по земеделие Пол Хоган и останалите официални лица. Като страна-партньор България организира и първата официална вечеря на събитието, веднага след откриването. 3000 гости от цял свят успяха да опитат родни ястия като лозови и зелеви сърми, филета, зеленчуци, шопска салата, лютеница, скара и родни напитки.

Българският министър на земеделието вчера обиколи родните щандове и говори с всеки от изложителите. Порожанов разказа и за дебатите относно общата селскостопанска политика, които ще водим като председател на Съвета на Европа. Обсъжда се увеличаване на вноските в бюджета на ЕС с 1,1 % от БВП, за да се компенсира излизането на Великобритания от Съюза, обясни той. И допълни, че всички страни са единодушни, че директните плащания трябва да бъдат продължени. Освен това ще се обсъжда балансиране на субсидиите на различните страни-членки и таваните на плащанията, като е добре консенсус да бъде постигат преди изборите за нов Европарламент. Обмисля се и българска мярка за напояване, която да бъде включена в Програмата за развитие на селските райони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика