С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Истинско изпитание се оказаха грижите за малките три мечета открити в Родопите и предадени на служителите от Парка за танцуващи мечки над Белица. Мъниците са пристигнали в парка около 22 часа вечерта в събота. Те са настанени в изолирана стая, защото са стресирани и уплашени от липсата на майка им.

Цяла нощ служителите на парка са ги обгрижвали, покривали с одеала и опитвали да ги захранят. Накрая усилията им се увенчали с успех, мечетата започнали да бозаят от шишета с биберон. Засега ги хранят с козе мляко и специална смес от Хумана. В неделя е пристигнал ветеринар, който ги е прегледал и не е открил някакви сериозни проблеми. Мечетата са обезпаразитени. Ветеринарят е определил възрастта им на около 2-3 месеца. В парка служителите нямат опит с гледане на малки бебета и затова веднага са позвъняли на свои колеги в Гърция и Виена. От Виена очакват да получат формула за храненето им, а от центъра в Гърция са им съобщили, че имат място, за да ги приемат.

„Надяваме се бързо да станат готови документите, тъй като това е сложна процедура, за да ги изпратим в центъра в Гърция за гледане. Ако всичко е наред, то до 20 дни ще бъдат пратени, има много „ако“ - ако оцелеят и са добре, след една година ще ги върнем у нас и ще ги пуснем на свобода в дивата природа на Родопите. Но ще им сложим проследяващ чип, разказа за намеренията Димитър Иванов, управител на Парка над Белица.

В момента мечетата стоят неподвижно, не са активни, точно заради стреса от загубата на майка си. „Ние питаме къде е майката и е важно да се установи какво се е случило с нея. Тя никога няма да изостави мечетата, предполагаме, 99% сме сигурни, че мечката е станала жертва на нелегален лов, знаем, че това трудно се разследва и доказва,но трябва да се опита, каза още Иванов. По принцип много малко мечета оцеляват, когато са изоставени на тази бебешка възраст, но центъра в Гърция засега има успешен опит на отглеждане на бебета и специалистите от Парка в Белица се надяват и родопските мечета да оцелеят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България