Творба на Александър Секулов с премиера в Чикаго през октомври

Американският театър TRAP DOOR THEATER ще постави на сцената си в Чикаго българската пиеса „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов. Творбата е носител на наградата Аскеер за драматургия през 2016 година. Секулов е сред значимите съвременни български автори, автор на романи, поетични книги, сборници с есета. Драматург на театъра в Пловдив. Последната му работа „Дебелянов и ангелите“ с режисьора Диана Добрева накара зрителите да я определят като явление в българския театър и като тематика, и като сценична реализация.

„Няма ток за електрическия стол” поставя в катастрофична ситуация двама мъже – екзекутор и осъден. Те не знаят какво се случва зад стените на камерата за изпълнение на смъртни присъди. Един срещу друг, един с друг трябва да решат дали да продължат да спазват правилата на света до този момент или да приемат нови.И кой ще определи новите правила: екзекуторът, осъденият? Или някой друг?

Премиерата на пиесата бе на 11 септември 2015 година в постановка на Лилия Абаджиева, сценография Васил Абаджиев и все още е в репертоара на театъра в Пловдив. В ролята на осъдения е Калин Врачански, който издържа на предизвикателството да играе завързан през цялото време, а в ролята на колебаещия се екзекутор е Красимир Доков, носител на многобройни международни кинонагради.

„Трап доор тиътър“ /www.trapdoortheatre.com/ e театрална трупа, ситуирана в Чикаго. Артистичният й директор Беата Пилч определя мисията й като търсене на предизвикателни текстове за сцена по целия свят. Основана през 1990 г., Trap Door започва като номадска трупа, развълнувала европейската публика на Стокхолм, Берлин, Закопане и Париж със своя въздействащ авангарден експресионизъм.

В момента трупата е обявила кастинг за ролята на екзекутора. Премиерата е планирана за втората половина на октомври.

Режисьорът Златомир Молдовански е завършил Бирмингамската консерватория за класически театър, Консерваторията за актьорско обучение /FSU / и магистърската академия за музикални колежи (BFA). Член на AEA и CAEA. Работил е като актьор за Канадския филмов фестивал "Стратфорд", театър "Lookingglass", театър "Крийд репертоар", театър "Асоло репертоар", театър "Профили", "Сондажи за нови игри", "New Stage Collective". Това ще бъде негов дебют като режисьор. Надява се на интерес както от американската професионална общност, така и от голямата българска диаспора в Чикаго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура