Теменужка Петкова: Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ „Белене“ в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Павел Шопов за инвеститорския интерес.

„Интерес са заявили няколко компании. Това е най-голямата китайска държавна и ядрена корпорация CNNC, това е корейската хидро-атомна корпорация и френската компания „АРЕВА“, проявяват интерес към този проект. Предстои да разберем доколко реален е този интерес, тъй като с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде наистина гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации“, допълни още Петкова.

В отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев дали има необходимост от допълнителна нотификация на проекта, министър Петкова отговори, че когато има проект, който вече е нотифициран от ЕК, страната има ангажимент да нотифицира допълнително измененията на проекта. „Тоест, когато стане ясно ще има ли интерес към този проект, ще има ли потенциални инвеститори, то тогава ние сме длъжни да нотифицираме ЕК допълнително“, заяви още Петкова.

"Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година", допълни министърът.

Министър Петкова заяви, че процедурата за стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“ е разработена, както парламентът е възложил. По думите й в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ. Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Тя обърна внимание, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване. Министър Петкова поясни, че сред условията са българската страна да има правото на блокираща квота, и българските и местни компании да могат да участват в реализацията на проекта. Министърът обясни, че прегледът и оценката на представен финансов модел ще бъде сред темите, по които ще бъдат водени преговори.

„Смятаме, че е важно предложената цена за изграждане на проекта да бъде под 9 млрд. лв. такова предложение Комисията ще оцени най-високо“, допълни още Петкова. Тя обърна внимание, че ще бъде оценено високо оператор на новата АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“.

„Смятаме, че това са важни елементи от реализацията на такъв проект. Смятаме, че тези параметри трябва да бъдат оценени най-високо“, допълни още министърът. На въпрос от народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев кога ще приключи всеки един от етапите, министърът обясни, че процедурата по избор на стратегически инвеститор трябва да приключи в рамките на една година.

„Нека първо да дадем старт на процедурата и да видим, дали този интерес, който беше заявяван, ще бъде потвърден“, поясни министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес