Титаниевият ореол спаси първи човешки живот във Формула 1 (ВИДЕО)

Един от най-противоречивите предпазни елементи във Формула 1 спаси човешки живот. Пилотът на "Заубер" Шарл Льоклер оцеля благодарение на така наречения ореол - титаниев пръстен, който защитава главата на пилота от летящи отломки.

Льоклер се озова в страховита катастрофа още в първия завой на белгийската писта "Спа" в неделя. Той бе връхлетян от болида на Фернандо Алонсо, запратен във въздуха от този на Нико Хюлкенберг, информира БТВ. Машината премина на сантиметри над главата на 20-годишния пилот.

Белезите по ореола са недвусмислено доказателство какво можеше да се случи, ако толкова обсъжданата предпазна мярка не бе станала задължителна преди началото на сезона. Това се вижда и на видео и снимки, публикувани на официалния акаунт на Формула 1 в "Туитър".

Парадоксално, но самият Льоклер бе сред най-яростните критици на ореола. След инцидента обаче пилотът коренно промени мнението си. "Трябва да призная, че съм много щастлив, че този детайл бе над главата ми. Усетих сблъсъка в пълната му сила, а когато гледам кадрите, явно съм извадил огромен късмет".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт