Токуда осъди здравната каса за 3,4 милиона лева

Средствата са за извършена от болницата медицинска дейност над лимита

НЗОК е възразила срещу иска

Болница Токуда осъди Здравната каса на рекордно висока сума от 3,4 млн. лв. Става въпрос за стари задължения от 2015 г. на НЗОК към лечебницата, които са за извършена от нея, но въпреки това неизплатена медицинска дейност – т.нар. надлимитна. По тази линия само за три години - от 2015-а до 2017-а НЗОК е задлъжняла към лечебните заведения в страната общо с около 123 млн. лв., в резултат на което те започнаха лавинообразно да предявяват съдебни искове към финансовата институция.

Присъденото обезщетение за Токуда е с решение на Софийския градски съд. То включва: 2 576 330,00 лв.– възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ, 671 178,04 лв. лихви за забавяне, 362 289,60 лв. – стойността на вложените медицински изделия, 95 062,32 лв. - лихви за забавяне и 148 154,36 лв. разходи по делото.

НЗОК е възразила на иска с два аргумента. Единият е, че касата има задължение по договор да плаща само до определения лимит, а другият - че болницата не е предоставила в посочените в договора срокове фактура и спецификация за надлимитната дейност. В тази връзка съдът изтъква, че „не споделя тезата, че разходната част на приетия бюджет определя лимит на отговорността на НЗОК към изпълнителите на болнична помощ”. Магистратите посочват още, че пропуснатият срок за документи и фактури за средства над лимита не се явява нарушение на договора.

Освен това няма причина здравноосигурените лица да бъдат лишавани от медицински грижи заради това, че са изчерпани целево предписаните средства, пише още в мотивите.

Присъденото обезщетение е на първа инстанция и по всяка вероятност НЗОК ще обжалва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве