Томислав Дончев предложи да води курс по водене на преговори

Вицепремиерът и ръководството на ВТУ откриха интерактивен кабинет в Стопанския факултет

Вицепремиерът Томислав Дончев, ректорът на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” проф.Христо Бонджолов и кметът на Велико Търново Даниел Панов в петък откриха симулационен кабинет по мениджмънт.

Той е изграден по проект и средства на Стопанския факултет и катедра „Стопанско управление” с ръководител проф.Пенчо Пенчев. Оборудван е с технологии, които позволяват модерни и съвременни подходи на обучение.

„Симулационен кабинет означава да се разиграват симулационни игри по повод на конкретни дисциплини като мениджмънт, маркетинг. Предполагаме, че тези модели на обучение ще дадат по-високо ниво на образование”, обясни проф.Пенчев.

Проф. Бонджолов подчерта, че условията, които са създадени в този кабинет ще помогнат на студентите да се обучават в среда, в която реално се и работи.

„Надяваме се скоро да открием огромна зала с над 100 места и в Пети корпус на университета, както и други зали във Философския и в Юридическия фактултет. Такива кабинети и подобен подход на обучение видяхме при посещение в Египет, където след подготовката в учебното заведение, студентите попадат директно в реална професионална дейност”, заяви проф.Христо Бонджолов.

Според Томислав Дончев обаче кабинетът е само пространство.

„Хубавото е, че ще помогне за формиране на практически учения. Защото след някоя и друга година ще трябва да вземате конкретни решения и няма да се налага да избирате между добро и лошо решение, а между едно лошо, друго лошо и трето лошо решение. И вие ще трябва да изберете възможно най-малко лошото решение, благодарение на натрупаната академична рутина и вашата интуицията. И колкото по-добри формирани умения имате, толкова по-лесно бихте се справили в дадена ситуалиция. Много е важно да се научите да наблюдавате, да вземате отговорни решения, да преговаряте”, заяви пред студентите вицепремиерът Томислав Дончев.

Той дори предложи да проведе във ВТУ курс по водене на преговори. Томислав Дончев сподели, че има богат опит в преговарянията, тъй като е участвал и водил множество политически, икономически преговори, по споразуменията по Норвежката програма и много други. Пред младежите той подчерта, че това е цяла наука и за успеха на едни преговори имат значение мимиките, израженията, действията, дали участниците подраняват, закъсняват или идват навреме за срещата, от коя страна на масата сядат и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България