Тон рибена саламура приготвиха за рекорд в Лом (СНИМКИ)

Един тон рибена саламура събра на трапеза жителите и гостите на Лом в почивните дни.

Ароматната чорба бе приготвена на брега на Дунав от Ути Бъчваров, помагаха и местни майстори, а за доброто настроение на хората местната управа почерпи и с над един тон бира. Подготовката за купона започнала още преди средата на септември, споделиха местните рибари, които дни наред кътали улова в хладилниците, за да осигурят материала за гигантската саламура.

В казана бяха хвърлени 120 кг риба, 80 кг домати, 50 кг печени чушки, 10 кг чесън и 10 кг лук, копър, магданоз, дивисил, сол и черен пипер. Ути Бъчваров лично изчисти и пусна в съда най-голямата риба – 20 кг бял амур.

„Тайната на рибената саламура е в няколкото вида риба, печените на огън зеленчуци и многото подправки, които формират богат набор от аромати. Важното е също да е много гъста и люта, за да пали жажда за пиене!”, споделиха майсторите на легендарната чорба.

Ломчани смятали да кандидатстват със саламурата за книгата на Гинес, засега обаче огромния казан с вълшебното ястие е отбелязал само национален рекорд, признаха организаторите. Почерпката с рибена чорба и бира на брега на Дунав прерасна в обща веселба с Берковската духова музика.

„Купонът е само генерална репетиция за догодина. Тогава ще уловим още повече риба и ще щурмуваме Гинес!”, заканиха се ломските рибари и кулинари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България