Трансполови в атака

Налагат се “приемливи местоимения” за полова идентичност

Когато Джордан Питърсън, професор от университета в Торонто, публикува вече известния си видеоклип в YouTube, в който подробно обясни отказа си да използва полово неутрални местоимения, активистите се възмутиха. Полово неутралните лица имат право да бъдат приемани и зачитани, заявяват протестърите, и Питърсън трябва да използва език, съобразяващ се с тези права. Тези протести онагледяват това, което малко активисти или политици открито ще признаят: “Човешките права” вече са игра с нулев резултат. Предоставянето на права на някои хора означава отнемането им от други.

Сенатът прие Законопроект C-16 - един проект на правителството на либералите, с който към основанията за дискриминация в канадския закон за правата на човека се добавят “полова идентичност или израз”. Повечето провинции наскоро добавиха същите или подобни термини към своите разпоредби за дискриминация. Всъщност, Законопроект С-16 ще предостави на трансполовите и полово неутралните лица възможността да диктуват начина, по който останалите хора се изразяват. Малко канадци осъзнават колко сериозно тези закони нарушават свободата на словото. Комисията по правата на човека на Онтарио заяви, че “отказът да се назоват транс хора с избраното от тях име и лично местоимение, които съответстват на тяхната полова идентичност ... може да бъде дискриминация, когато се осъществява в социалното пространство, защитено от закона, включително заетост, жилищно настаняване и услуги като образование”.

С други думи, ако не използвате избраното от дадено лице местоимение – “ze” (Бел. пр. – непреводимо), “zir” (Бел. пр. – непреводимо), “they” (”те”) или някое от множеството други потенциално възможни думи, ще имате проблем с комисията. Това, от своя страна, може да доведе до заповеди за поправителен труд, извинение, “превъзпитание” по маниера на Съветския съюз, глоби и затвор поради неуважение към съда в случай, че продължавате да не спазвате това.

(Със съкращения, превод “Гласове”)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари