Трима БГ балетисти отиват на трети кръг на Международния балетен конкурс във Варна 

Георги Капитански, София Цуцакова и Джон Абенанти бяха избрани да продължат до финала сред 150 елитни балетисти

Трима представители на България достигнаха до трети кръг на Международния балетен конкурс във Варна. Най-старото международно балетно състезание в света се провежда от повече от половин век в морската столица. Това е и един от най-престижните световни балетни конкурси. След последното пресяване от изключително строгото жури, начело с легендарния Владимир Василиев, в категория "Младша възраст" (от 15 до 19 г.), останаха 9-има кандидати, единият от които 18-годишният Георги Капитански. В "Старша възраст" - над 19 г., за България остават да танцуват София Цуцакова и Джон Абенанти от Софийската опера. Те бяха избрани, заедно с още 9-има балетисти от Аржентина, САЩ, Унгария, Франция, Канада, Япония и Китай.

Въпреки нестабилните метеорологични условия, конкурсът се провежда успешно. Последният кръг трябва да се състои утре, на 26 юли, когато Георги, София и Джон ще се представят с класически репертоар и на 27-и, когато участниците трябва да покажат своите техничност и талант в модерния танц. Тази година хореографиите им са оригинални - Георги се явява с произведение на Филип Миланов, а колегите му от старша категория - с творба на Ангелина Гаврилова.

В 28-ото издание на Балетната Олимпиада участваха 149 състезатели от 34 страни на Европа, Азия, Южна и Северна Америка и Австралия. Представени са България, Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия, Русия, Украйна, Азърбеджан, Киргистан, Сингапур, Австралия, Аржентина, Еквадор, САЩ, Канада, Китай, Япония, Южна Корея и др.

Явиха се 59 състезатели в категория "Младша възраст" и 90-има "Старша възраст".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства