Трима души са загинали, десетки хиляди са евакуирани заради наводнения във Филипините

Трима души загинаха, а над 60 000 бяха принудени да напуснат домовете си заради големи наводнения в столицата на Филипините и в северните провинции през уикенда, съобщи днес националната служба за помощ при бедствия, цитирана от ДПА.

Над 1 милион души са засегнати от наводненията, при които някои райони на Манила се оказаха под 180 сантиметра вода. Над 33 000 жители на столицата са били принудени да избягат от домовете си от събота, а 26 000 души са били евакуирани в 10 северни провинции.

Жертвите са двама мъже на 50 и 36 години и 61-годишна жена, удавили се в предградията на Манила - Кесон сити и Марикина. В засегнатите райони не работят държавните служби и училищата.

Метеорологичната служба казва, че бедствието се дължи на две тропически бури - Леепи и Яги, с центрове в океана край северните филипински острови. Бурите подсилват влиянието на сезонните югозападни мусонни ветрове и причиняват поройни валежи. Очаква се лошото време да се задържи до средата на седмицата. Спешните служби предупреждават населението, че са възможни наводнения и земни свличания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия