Тръмп и Си решават всички световни проблеми (обзор)

САЩ и Китай сключиха сделки за над $250 млрд.

Президентите все по-близо към разрешаване на кризата с КНДР

Заедно със Си Цзинпин можем да разрешим вероятно всички световни проблеми, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп след продължителна среща с китайския си колега в Пекин, предаде АФП. “Предстоят много години на успех и приятелство в съвместната ни работа към разрешаване не само на нашите, но и на световните проблеми”, подчерта Тръмп.

Двамата лидери дискутираха серия от деликатни въпроси в рамките на двудневната визита на американския президент в Китай, включително за натиск на Пекин над Северна Корея заради ядрената й програма и търговските отношения между икономическите гиганти.

Тръмп изрази увереност за пробив и на двата фронта. Той каза, че със Си Цзинпин вярват, че “има решение” на кризата с КНДР и призова китайския президент да работи усилено в тази насока. Тръмп неведнъж се е оплаквал и от огромния търговски дисбаланс с Китай, но сега отбеляза, че “ситуацията ще се нормализира и ще бъде справедлива и за двете страни”.

Си Цзинпин на свой ред заяви, че двустранните отношения са в “нова историческа стартова точка”, след като стана ясно, че в рамките на визитата на Тръмп са сключени сделки на стойност $253,4 млрд. В най-мащабната от тях Китайската енергийна инвестиционна корпорация ще инвестира над $83 млрд. в газови и химически проекти в Западна Вирджиния. Пекин ще съдейства и за разширяването на производство на втечнен природен газ в Аляска с инвестиции в размер $43 млрд. Авиокомпанията “Боинг” пък е получила поръчка за 300 пътнически самолета за $37 млрд.

Утре азиатската обиколка на Тръмп продължава във Виетнам с участието му в среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. В рамките на форума се очаква той да разговаря с руския си колега Владимир Путин, въпреки че форматът и точното време на дискусията им не бе решено да последния момент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия