Турция и САЩ възстановиха издаването на визи по между си

Посолството на САЩ в Анкара обяви пълното възстановяване на визовите услуги в Турция, прекратявайки т.нар. „визова криза“ между двете държави, пише Daily Sabah.

Според официално заявление на американското посолство, въз основа на дадени от Анкара гаранции „Държавният департамент е уверен, че състоянието на сигурността се е подобрило достатъчно, за да се позволи пълното подновяване на визовите услуги в Турция“. Според дипломатическото ведомство Анкара е дала гаранции, че няма допълнителни негови служители под разследване, че те няма да бъдат задържани и арестувани за изпълняването на официалните си задължения и че турските власти ще информират своевременно правителството на САЩ, ако някой служител е заплашван от задържане.

На свой ред турското посолство във Вашингтон обяви, че премахва ограниченията върху визовите услуги за американски граждани. Посолството обаче отбеляза, че турското правителство не е давало никакви гаранции на Вашингтон. Също така от там допълниха, че са загрижени от делата водени в САЩ срещу турски граждани.

САЩ и Турция отмениха издаването на визи в дипломатическите си служби през октомври, след като служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз бе арестуван за предполагаеми връзки с гюленистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа