Убиецът на Самоковеца - свободен окончателно

Косьо Самоковеца не се чувствал в опасност в чужбина.

Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Холандецът идвал 6 пъти в България

Холандският наемен убиец Ервин Векер, който застреля наркобоса Косьо Самоковеца и рани манекенката Цеци Красимирова на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам, вече може да пътува по света. Той беше освободен от затвора “Хеерхюговард” на 22 май 2014 г., където излежаваше 15-годишна присъда да убийството на българина, но беше оставен на “пробация” за 5 г. и получи забрана да напуска Холандия през този срок. Той вече изтече и Векер е получил личните си документи, които досега бяха в полицията.

13 години след убийството на Константин Димитров - Самоковеца все още не е ясно кой е поръчал разстрела на краля на контрабандата. Куршумите го застигат на площад “Дам” в Амстердам, където току-що е купил диамантено бижу на любовницата си Цеци Красимирова, за да є предложи брак. Косьо е женен и дори чака бебе, но твърдо е решил да се разведе и да свърже живота си с манакенката. Килърът обаче ги чака пред луксозния магазин и когато двамата излизат, засвистяват куршумите. Самоковеца е застрелян на място в главата, рикоширал куршум се забива в лицето на Цеци. Убиецът е задържан почти моментално. На мястото има таен холандски агент, който следи Косьо. Той вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и влиза в ресторант. Там го и задържа.

И българските, и холандските ченгета бяха много близо до пълното разплитане на случая, но така и не събраха достатъчно доказателства. Под подозрение тогава като поръчители бяха двама българи- Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския и Стефан Качиков - Дългия. Минути преди Самоковеца да бъде раззстрелян, Врекер се обажда на Йосифов. Качиков пък на място наблюдава екзекуцията на площада. По-късно пред съда Векер твърди, че именно Дългия е застрелял Самоковеца, но доказателства за това няма. Има засечени 14 обаждания между Ервин Врекер и Йосиф Йосифов. Според обвинителния акт Йоско е пребивавал в Холандия от 15 ноември до 5 декември 2003 г., ден преди разстрела на Самоковеца. Проверка в масивите на МВР пък сочи, че Врекер е идвал 6 пъти в България, като в повечето случаи е отсядал във вилата на Йосифов.

Константин Димитров е странна птица сред българските мутри от началото на прехода. За разлика от новоизпечените гангстери, той не е борец и “олимпийска надежда”. Попада сред ъндърграунда случайно - през 1992 г. става портиер в хотел “Рила” на Боровец. Там се запознава и сприятелява с Георги Илиев. Успява да влезе под кожата на висаджийския бос и само за няколко години прави главоломна кариера. Отначало участва в наказателните бригади на мутрите, след това започва общ бизнес с Жоро Илиев. Само за 10 г. натрупва имане за 63 млн. евро., завземайки с помощта на покровителя си над 90% от контрабандата в България. Занимава се с всичко - от цигари, дрехи и храни до дрога. Самоковеца успява да сбъдне повечето от мечтите си - построява си замък в Боровец, купува апартамент и няколко бутика в Лондон недалече от кралския дворец в Саут Кенсънгтън. Накрая сменя жена си Ангелинка с топмодела Цеци Красимирова. Финансира политически партии, води се нещатен сътрудник на ЦСБОП и решава, че е недосегаем. До фаталния 22 май 2014, когато в Амстердам засвистяват куршумите. Две седмици по-рано е навършил едва 33 години.

 

Манекенката отдавала под наем колиетата

Цеци Красимирова получила бижута за 700 хил. лв.

Косьо Самаковеца остави не само огромно богатство на законната си половинка, но и на любовницата си Цеци Красимирова. През последната година от живота си той буквално си загуби главата по манекенката. Само за няколко месеца Димитров є подарява бижута за над 700 хил. лв., които тя пази в банки в чужбина. Моделката ги отдава под наем на световно известни личности. Една от огърлиците с розов камък е заснета в няколко холивудски продукции. В знак на любовта си към манекенката, мафиотът є подарил единствена по рода си тракийска диадема, на стойност над 15 хиляди евро. Това се случило само два дена преди Самоковеца да бъде показно разстрелян насред Амстердам. Подаръкът обаче бил абсолютно незаконен, защото диадемата била част от открито съкровище, което представлява културно и историческо наследство и принадлежи на държавата.

 

Кум на сватбата е босът на ВИС

Ангелинка се пребори за богатството на мъжа си

В деня на убийството Самоковеца смята да предложи брак на манекенката Цеци Красимирова, но официалната наследница е законната му съпруга - Ангелинка Димитрова. Двамата се женят през 1996 г., а кум им е Георги Илиев. По време на семейния си живот двамата имат съвместни участия в много фирми. Между 1998 и 2003 г. те сключили сделки за много недвижими имоти.

Когато Самоковеца е разстрелян, Ангелинка е бременна в четвъртия месец и по-късно ражда син - Константин Димитров-младши. Всички имоти и банкови сметки на Самоковеца обаче са запорирани, а съпругата му е обвинена в контрабанда и пране на пари. Отнето є и почти всичко, но тя завежда дела. И печели. И не само запази огромното имане на мъжа си, но спечели и дело срещу България в Старсбург за близо милион лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право