Украинска делегация е на гости на Асоциацията на софийските писатели

На 30 септември в София пристигна Михайло Сидоржевский – председател на Всеукраинския съюз на писателите, придружен от Олександр Гордон (зам.-председател) и Инна Ковалчук (творчески секретар).

]Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели) и Михайло Сидоржевский (председател на Всеукраинския съюз на писателите)
Захари Иванов (председател на Асоциацията на софийските писатели) и Михайло Сидоржевский (председател на Всеукраинския съюз на писателите)

Делегацията беше приета от Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. Проведоха се разговори за съвместна дейност: след 15 октомври в София ще пристигне млад украински писател, който ще изучава български език, ще се запознае с водещи наши писатели и ще се включи в преводаческа лаборатория, чрез която български поети ще достигнат до украинските издатели. На разменни начала от януари 2019 г. в Киев ще се обучава млад български писател, който да опознае украинската литература и да започне да превежда. Михайло Сидоржевский запозна Захари Иванов с работата на оглавяваната от него организация, както и за проблемите, които украинската писателска гилдия ще решава на предстоящия през октомври редовен конгрес. За разлика от противоборствата между писателските съюзи у нас, в Украйна литературният живот е единен.

На 1 октомври последва среща в посолството на Украйна с посланик Виталий Москаленко. Беше договорено, че чрез съвместен проект между посолството, Столична община и Асоциацията на софийските писатели в покрайнините на София ще бъде поставен барелеф на Леся Украинка – видна украинска поетеса, живяла през 1894-1895 г. в с. Владая при чичо си Михайло Драгоманов – учен, писател, преподавател в Софийския университет (1889 – 1895). Той е основател заедно с проф. Иван Шишманов на научното издание „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина”. Посланик Москаленко заяви: „Щастлив съм, че именно с такива талантливи творци се срещам! Това е първата културна проява от международен характер, откакто съм встъпил официално в длъжност. Предлагам през май 2019 г., когато ще се проведе Международният фестивал „Тарас Шевченко“ в Украйна, една голяма група от български писатели да направи историческа обиколка в моята страна. Ще съдействам и за издаване на антология на българската поезия на украински език“. В преговорите взе участие и Анна Багряна, украинска поетеса, която от 7 години живее в България.

Делегацията е у нас вече цяла седмица и преди да дойде в София, участва във фестивални прояви на Съюза на независимите писатели, провели се в Копривщица и Пловдив под ръководството на Марин Кадиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура