Уседналост до школото дава предимство на първолаци

Родителите на бъдещи първокласници от община Шумен могат да кандидатстват за всяко от 11-те училища, но при наплив предимство ще имат децата, които живеят близо до школото. За да не стават смени на адресната регистрация в последния момент, ще се въведе период на уседналост. Критерият е записан в нова Наредба за прием, която още ще се обсъжда и предстои приемането й на сесия на общинския съвет в края на февруари.

Според своята уседналост до училището децата ще се разпределят в четири групи и това ще им дава различен брой точки - постоянен или настоящ адрес в район на училището, непроменян 3 г., втора – с адрес повече от 1 г., трета с адрес в прилежащия район на училището, променен през последната 1 г. и четвърта - с адрес извън района на училището.

Допълнителни точки ще получават първолаци с увреждания, деца с брат или сестра в същото училище, както и такива, посещавали подготвителна група в учебното заведение. Точки ще дава и близостта на местоработата на  родителя до училището и това ще се доказва със служебна бележка от работодателя.

Приемът в първи клас ще става с три класирания, стартът е на 21 май, а до 27 юни всички първокласници вече трябва да са записани.

Според зам.кметът по образование Найден Косев, в Шумен принципно няма напрежение при приема на първокласници, ако се изключат няколко желани училища. Местата са към 900, а се очакват до 700 първолаци.

Приемът и за училищата, и за детските градини ще бъде с електронна централизирана система, която община Шумен въвежда от новата учебна година. Тя трябва да гарантира прозрачност и да елиминира всякакви съмнения. Родителите ще имат свободата да избират и в коя детска градина искат да постъпи детето им, но при наплив, ще бъдат прилагани и допълнителни критерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони