Фабрика бълвала 11% от нелегалните цигари у нас (обзор)

Митничари били впечатлени от модерната технология, която била открита в нелегалния завод.

12 души с обвинения за производство на ментета

Капацитетът на незаконния завод бил по 2000 папироси на ден

Издирват се още 4-ма от бандата

Разбитата в пловдивското село Труд нелегална фабрика е произвеждала 11% от незаконните цигари у нас. Това съобщи директорът на Агенция „Митници” Георги Костов.

Заводът бе разкрит в четвъртък при акция на службите ни. Малко преди това бе намерен и цех в Ръжево Конаре, в който тютюнът се нарязвал и овлажнявал. Малко след удара примиерът Бойко Борисов пристигна на място, за да види как върви разследването. „Щетите за бюджета са 15 млн. лева на месец - толкова, колкото искат полицаите за нощния труд”, каза министър-председателят. Според него фабриката е най-голямата, разбивана у нас.

На арестуваните в завода 12 души ще бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпна група за незаконно разпространяване на акцизни стоки, каза Сийка Милева от специализираната прокуратура. Издирват се още четирима души. В ареста са четирима българи, 7 украинци и един молдовец. Все още обаче не е ясно кой е организаторът на бандата. Проверява се връзка между разбитата фабрика в Пловдивско с тази в Карнобат, за която е обвинен Миню Стайков, но засега такава не е открита, казаха разследващи.

Капацитетът на нелегалния завод в с. Труд бил 2000 цигари в минута или до 200 мастербокса на ден. Произвеждали се „Роял” и „Мурати”. Според шефа на митниците Георги Костов марката „Роял” не е регистрирана у нас, а се произвежда в Босна и Херцеговина. Другата марка - „Мурати”, е на 9-о място по нелегално производство. Георги Костов каза, че тези две марки държат 11 процента от контрабандата в страната. Той допълни, че дори опитните служители на агенцията били впечатлени от технологията, която открили в село Труд. Заловените цигарите били предназначени най-вече за нашия пазар. На място били открити 640 мастербокса готова продукция, чиято стойност е за над 2 милиона лева.

Мерки за сигурност

Работниците общували с речник

Арестуваните в нелегалния завод общували помежду си с българо-руски речник. Работниците живеели в хале в самата фабрика и не са напускали помещенията от началото на годината, когато те били изградени. За това вътре им било осигурено всичко, дори и фитнес. Според Калин Литов от ГДБОП световна практика било в подобни фабрики да се наемат работници от други държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право