Федерер отнесе Григор за 7-и път (обзор)

Григор Димитров не успя да спечели първа титла за годината при дебютния си финал. Българинът отстъпи с 2:6, 2:6 на новия №1 в света Роджър Федерер в битката за титлата в Ротердам (Холандия). Така родният ас остава без успех в двубоите срещу Маестрото от Швейцария, който е спечелил и седемте им сблъсъка.

От самото начало на мача стана ясно, че Федерер ще търси бързи развръзки на точките, а Григор така и не успя да го вкара в дълги разигравания. Роджър отново вдигна на крака препълнените трибуни с невероятните си удари, изпълнени с въображение и класа. Интригата остана до 2:2 в първия сет, но след това Федерер натисна от ретур и проби неуверения сервис на Григор.

Това очевидно потисна българина, който стана изключително нестабилен в ударите си. Швейцарецът „надуши кръв“ и много бързо затвори първия сет, след което поведе с пробив във втория и пропусна шанс за 3:0. Въпреки отделни избухвания, в които Димитров успяваше да влезе в майсторски разигравания, като цяло от ракетата му валяха грешки. Той не вкара нито един ас за целия мач (срещу 3 за Федерер), но допусна цели 3 двойни грешки. Непредизвиканите пък бяха 21 срещу 9 за Маестрото, докато печелившите удари бяха разделени по равно – 15 на 13 за швейцареца.

Ключът обаче беше невероятната ефективност на новия лидер в ранглистата. Роджър изключително бързо вземаше геймовете при собствен сервис и не допусна нито една точка за пробив. В същото време успя да спечели почти всички важни разигравания при подаване на българина, като го надиграваше и в точките, а двамата излизаха от рамката, за да импровизират. Превъзходството на Маестрото беше толкова голямо, че коментаторите на британската телевизия се впуснаха в спекулации след кратък диалог на Димитров със съдията на стола. Според тях реферът призовал българина да играе на 100 процента.

След втория пробив за 4:1 във втория сет изходът беше предрешен. 36-годишният Федерер не остана и минута повече на корта от тези 55, които му бяха нужни да затвори мача.

Роджър вдигна трофея в Ротердам за трети път след 2005-а (когато надигра сегашния си треньор Иван Любичич) и 2012 (успех над Хуан Мартин дел Потро).

„Каква седмица! Целта беше полуфинал, но ето, че спечелих – заяви Маестрото след втората си титла за годината и общо 97-а в кариерата му. - Не знам колко още пъти ще мога да идвам тук  затова искам да се насладя на тази титла. Поздравявам Григор за добрата седмица, той е страхотен талант и му пожелавам всичко най-хубаво през новия сезон.“

Местната легенда Рихард Крайчек пък пожела на българина догодина да се завърне в Ниската земя, за да спечели трофея.

Канадката Южени Бушар, която преди време бе спрягана за поредното гадже на Григор, пък бързо смени предпочитанията си. Блондинката, която наскоро се снима в гола фотосесия на „Спортс Илюстрейтид“, си пожела да види в своята роля не красавеца Димитров, а именно Федерер и големия му съперник Рафаел Надал...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт