Филип Попов, БСП: Брегово е пред екологична катастрофа

„Проблемът с дигата на река Тимок до Брегово съществува от много години. Тя е държавна събственост и до този момент не са взети мерки за нейното обезопасяване”, това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Филип Попов, който е на кризисното мястото, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

„В момента има два основни проблема. Първият е, че дигата е подгизнала и застрашава от наводнение гражданите на Брегово. Кметът на града Милчо Лалов със собствени средства и усилията на общината, е осигурил техника, за да се пробие дигата, за да се оттече водата към река Тимок. Така ще спадне водното налягане. Има формиран и доброволчески отряд, който е в готовност за пълнене на чували с пясък, за да се предпази населеното място от покачващите се води. Основният - дълготраен проблем обаче е, че тези води, вероятно не са следствие само на снеготопенето, а и от изпускане на води от Сърбия”, добави той.

По думите му, ако водите са минали през пречиствателната станция на „Мини бор” в Сърбия, то те ще са наситени с тежки метали.

„В момента помпените станции, които снабдяват Брегво с питейна вода, са залети. Това създава риск от екологична катастрофа в Брегово, ако същите проникнат във водата”, категоричен е Попов.

Кметът е обявил бедствено положение и събира всички държавни институции. Освен това е поискал още рано тази сутрин да се вземат проби от водата. Към настоящия момент обаче не се знае, дали това е направено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика