Фонд дава 243 млн. евро за социално предприемачество

Българска банка за развитие участва с 1 млн. евро

Инициативата на Европейския инвестиционен фонд „Social Impact Accelerator“ (SIA) предвижда 243 млн. евро за подкрепа на социални предприятия. Това е първият паневропейски фонд в публично-частно партньорство, създаден през май 2013 г. Българска банка за развитие участва с 1 млн. евро инвестиции от август 2015 г. Инициативата отговаря на нарастващата потребност от наличие на венчър финансиране за подкрепа на социалните предприятия.

„Ние представяме начина, по който може да се организират социални предприятия с цел печалба. От една страна те имат ефект върху обществото, а от друга страна собствениците на такива компании са частни“, това коментира Билян Балев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие пред журналисти. На въпрос как може социално предприятие или група предприемачи да кандидатстват за подкрепа от фонда, той уточни, че те могат да изготвят презентация и да я представят пред Европейския инвестиционен фонд, като преди това трябва да посетят Банката за развитие за консултация.

За финансиране на проекти със социално въздействие и значимост министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че фокусът на Европейския инвестиционен фонд винаги е бил свързан със социалното предприемачество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес