Хиляди ще подкрепят инициативата на Столична община за отказ от лични автомобили в Деня за по-чист въздух

Хиляди служители от частния сектор, от институции и от администрации са заявили участието си в Деня за по-чист въздух - 16 ноември 2018 г. Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили в петък, съобщиха от Столична община.

Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет.

Официална подкрепа за кампанията са заявили различни компании с голям брой служители, между които комуникационни оператори, вериги бензиностанции, банки, ИТ компании.

Денят за по-чист въздух цели да насочи вниманието на медиите и обществеността към личния принос на всеки един от нас за подобряване качеството на атмосферния въздух. Всеки желаещ е поканен да се включи в инициативата, променяйки ежедневните си навици - отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление.

„Каним всички граждани, институции, ученици, бизнеси да се включат в този Ден за по-чист въздух, чрез отказ от личните и служебните си автомобили или чрез други, избрани от тях инициативи. Целта е всички заедно да покажем, че участието на всеки един от нас в преодоляване на този характерен за зимния период проблем, е много важно. Нито една мярка и нито една инициатива сама не може да се справи с предизвикателството „по-чист въздух“. Всички заедно – и институции, и граждани – можем“ – коментира инициативата кметът Йорданка Фандъкова.

Това е най-голямата обществена инициатива във Великобритания. Британският пример се следва и в други градове по света. На 3 октомври 2018 г. Калифорния за пръв път отбелязва Ден за по-чист въздух.

Кметът на София ще посети в 11 .00 часа 38 СУ „Васил Априлов“ на ул. „Шипка“ 40, което участва в инициативата на Столичната община. Експерти от общината и ученици ще разговарят за опазването чистотата на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони