Химически завод в Тексас на ръба на авария заради наводнения

Служителите в наводнен химически завод край Хюстън, Тексас предупредиха, че се борят с „критична ситуация“, предизвикана от урагана „Харви“ и наводненията, които той причини. Персоналът посочва, че към момента не разполага със средства, с които да предотврати задаваща се експлозия в обекта.

Като превантивна мярка властите наредиха евакуацията на трикилометровата зона около завода за органични пероксиди, собственост на френска компания.

В изявление изпълнителният директор заяви, че обектът в градчето Кросби, североизточно от Хюстън е евакуиран заради сигурността на работниците, след опасна повреда в охлаждащите системи. Производството на завода има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

По думите на Роу наводненията са направили безполезни редица предпазни мерки, активирани за предотвратяване на експлозия.

„В момента имаме безпрецедентните шест фута вода в завода“, каза той и допълни, че не работи основният източник на захранване, както и два други извънредни източника. Това е довело до загуба на охлаждане на материалите, „които сега могат да експлодират и да причинят последващ интензивен огън“.

„Високите води и липсата на захранване ни оставят без начин да го предотвратим“, допълни Роу и посочи, че компанията в момента работи с властите за справяне със ситуацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка