Цаца по левче в Бургас

Цаца по левче зарадва бургазлии по Великденските празници. На рибната борса- пазара "Краснодар", най- народната риба удари съвсем народна цена. Има цаца и по 2 лева, попчета по 5 лева и калкан- по 25 лева. Размразен и изложен сред кубчета лед е чернокопът- по 8 лева килото. Култивирани миди могат да се намерят по 8 лева, а скаридите удрят 10 лева за килограм.

В момента рибарите вадят само цаца и са гъвкави- пускат я съвсем евтино за да я пласират, защото има много от рибата, пък и да преборят агнешкото, което е хит за празниците. В края на ноември миналата година Бургас буквално полудя, след като на пазара пуснала сафрид по левче по същата причина- имаше много от рибата. Сега обаче сафридът все още е мит. Всички морски вълци чакат пролетните пасажи.

"Цацата е хубава, прясна, от даляните. Чакат се количества и затова колегите свалят цената- като за българи", обясниха рибарите. И добавиха, че чакат сафридът в началото на май. Понякога обаче рибата ставала сапризна и се появявала чак за празника на буквите- 24 май.

"От 15- ти април вече уловът на попчета и калкан е забранен, така че цената им на пазара, макар и с малко, може да се вдигне", обясниха морските вълци. След пролетният сафрид, около юни месец, те ще чакат пак попчета и скорпид. Скорпидът е опасна риба – има шипове, изглежда плашещо, боде и причинява ужасна болка, но пък месото й е страшно вкусно. След като я уловят, рибарите я дерат и продават филето и на висока цена. Дори най- опитните сред тях разкриват, че благодарение на скорпида, скърпват бюджета си. Рибата е постна, използва се за пържене, паниране и за супа. Филето се харчи по 8- 10 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес