Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на дипломатическата мисия на Афганистан в България

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на дипломатическата мисия на Афганистан в България - Ахмад Сидик Длир. Двамата обсъдиха възможностите за засилване на двустранните отношения между двете държави, като бе отбелязано, че дипломатическите отношения съществуват от повече от половин век, а връзките между двата народа са исторически и традиционно добри.

img_0459-24-04-18-02-17Ахмад Сидик Длир отбеляза ролята на Българското председателство и на министър-председателя Бойко Борисов за поставяне на повече акцент в европейския и световен дневен ред върху необходимостта от справяне с първопричините за продължаващия на практика повече от 40 години конфликт в Афганистан, също с оглед на намаляване на бежанския поток от страната и гарантиране на нейното мирно развитие и дългосрочен просперитет.

Длир и Цветанов се обединиха около идеята за нов импулс в работата на парламентарна група за приятелство между двете страни, както и за възстановяване на духовните, културни и научни връзки между двата народа. По този повод бе обсъдена възможността за посещение на парламентарна делегация от Афганистан в България през втората половина на тази година с акцент върху секторите образование и култура.

"България също така има положителен опит и постижения в обучението на афганистански полицейски служители с подкрепата на средства по линия на ЕС. Тази добра практика за изграждане на капацитет на правоохранителните органи може да бъде продължена," отбеляза Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България