Цвета Караянчева се поклони пред героите на Илинденското въстание на Предел, церемонията предизвика задръстване

Над 5 километра опашка от автомобили се образува в района на прохода Предел заради тържествената церемония по отбелязването на 115 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ритуалът бе направен на мемориала на Илинденци. Пътят от Благоевград към Банско е затворен вече втори ден заради събора „Пирин пее“ и трафика се препраща по обиколен път. Но заради церемонията бе затворено и обходното трасе. Това доведе до огромни опашки на прохода и до изнервени шофьори.

Половин час продължи церемонията, в която взе участие Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя прие рапорта на началника на почетния караул и произнесе слово по повод годишнината.

Тук, на това свято място, където природата е вдълбала проход между Рила и Пирин, потомците на българите от Македония се събират, за да покажат на цял свят, че България е неделима, заяви Цвета Караянчева. На този мемориал – пантеон на героизма и саможертвата на илинденци, свеждаме глави в израз на преклонение и признателност към делото на предците ни, врекли се в каузата на освобождението и положили костите си пред олтара на Отечеството, подчерта тя. Не с покруса и жажда за мъст посрещаме 115-та годишнина от избухването на въстанието, а с песен, която зарежда и пречиства, която изцелява и просветлява умовете и сърцата ни, допълни Цвета Караянчева. По думите й прошката лекува отворени рани и не позволява на горчилката от миналото да тежи като камък на шия върху общото ни бъдеще – нещо, от което се нуждаем тук на Балканите.

След цермонията Караянчева поздрави и участниците в събора за народно творчество "Пирин пее", който за два дни събра над 5 хиляди певци,танцьори и самодейци от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България