ЦИК: Продължаваме подготовката за евроизборите

Нашият състав също започна два месеца преди предходния вот, припомни говорителят Камелия Нейкова

ЦИК продължава подготовката за евроизборите до изтичане на мандата на сегашния й състав, увериха от Централната избирателна комисия.

„Изборният кодекс е такъв, какъвто е към момента, така че организацията се прави по тези разпоредби. Нашият мандат е до 21 март, така че ние си вършим работата по организация на изборите“, заяви пред журналисти говорителят на комисията Камелия Нейкова.

"На следващия състав на ЦИК ще оставим всичко онова, което сме направили до момента, в който изтича нашият мандат, за да може той да продължи работата и да проведе едни законосъобразни избори за членове на Европейския парламент", допълни колегата й Александър Андреев.

По думите на Нейкова, не за първи път промени в изборното законодателство се правят в последния момент. "И нашият състав неведнъж е изправян в такава ситуация. Благодарение на това, че голяма част от членовете на ЦИК имат опит в провеждане на избори, ние се справяме", посочи тя.

Голяма част от нашия състав бяха хора от предходни избирателни комисии, така че когато има приемственост и когато всичко е по правилата на закона, мисля, че всеки един състав би могъл да се справи. Ние също започнахме на 21 март 2014 г. – два месеца преди евроизборите, и мисля, че успяхме да се справим с тяхното провеждане“, припомни Нейкова.

Във връзка с избора на машини за гласуване Александър Андреев уточни, че по отношение на техническото задание в момента се водят разговори със специалисти в областта. Все още не е ясно дали е по-добре машините да бъдат наети или да бъдат закупени.

„Има много въпроси, които тепърва предстои да бъдат решавани и ние работим в тази посока. Но срокът за придобиването на машините трябва да стигне“, увери Анреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика