ЦСКА ще играе в Европа

ЦСКА ще играе в европейските турнири, ако се класира за тях по спортен път още това лято. Изпълнителният директор на УЕФА – гръка Теодорис Теодоридис уведоми за решението президента на БФС и член на изпълкома на евроцентралата Борислав Михайлов с писмо на 28 февруари (виж факсимилието). В него е описано, че УЕФА и Спортния арбитражен съд са постигнали споразумение, че 3-годишното правило за ЦСКА като нов по юридически документи клуб е изтекло с настоящия сезон.

„УЕФА с удоволствие съобщава, че ЦСКА има право да участва в следващото издание на евротурнирите, за което се класира – пише във факса от Нион. - Клубът трябва да отговаря на лицензионните изисквания на Българския футболен съюз.“

ЦСКА единствен от българските отбори беше отстранен от Европа заради неплатени задължения към държавата. Така старото акционерно дружество беше обявено в несъстоятелност, за да се създаде негов наследник в лицето на настоящия елитен ЦСКА. Феновете отдавна посочиха, че това е техният „червен“ отбор.

От УЕФА са се допитали до Борислав Михайлов, който е дал положителен отговор за допускането на „червените“ в евротурнирите. Миналото лято на жребия за първия предварителен кръг се стигна до невиждан фарс. Пет минути преди старта на тегленето ЦСКА фигурираше в урната и след „приятелски огън“ от България беше заменен от „Дунав“. Въпреки това, ръководството на „червените“ не спря битката си за своето европейско лице – заведе дело до Спортния арбитражен съд в Лозана. От Швейцария не спираха да обявяват, че заседанието по случая се отлага и отлага. Но явно магистратите очевидно са били в постоянна кореспонденция с УЕФА и са дали своя картбланш чрез извънсъдебно споразумение. Така и ЦСКА няма да има финансови претенции за недопускането си до участие

Кошмарни предишни управления на „Армията“ извадиха ЦСКА от Европа за години напред. През 2013-а класиралият се на терена отбор достигна до самоубийствена присъда от своя клубен собственик – фирма „Титан“ обяви с писмо заличаване на клуба. И УЕФА логично не допусна „червените“ до евротурнирите, но след лупингите на Александър Томов-Лупи, отборът поне остана в „А“ група. Бившият вицепремиер обаче капитулира през 2015 година, когато клубът му бе отнет, а след това ЦСКА бе пратен в трета дивизия. Въпреки това грандът спечели купата на България, но без право да участва в Европа.

Днес агонията на „Армията“ изглежда е свършила окончателно! ЦСКА е на второ място в класирането на 3 точки след „Лудогорец“, като битката за титлата тепърва предстои. Освен това „червените“ чакат две вечни дербита с „Левски“ в полуфинали за Купата на България. И звучи абсурдно да не заслужат „по спортен път“ място турнира Шампионска лига или поне в Лига Европа. А това ще означава, че клубът ще вдигне шансовете си по запазване на звездите си, начело с Фернандо Каранга и да привлече нови, обещавайки им евроуспехи, по които ЦСКА е безспорният номер 1 в България.

„Армията“ е лицето на футбола ни

ЦСКА е лицето на българския футбол пред Европа вече 70 години. „Червените“ отстраниха в историята си 3 действащи европейски шампиона в лицето на „Аякс“, „Нотингам“ и „Ливърпул“.

ЦСКА е единственият български клуб, който е изхвърлял съперници от шестте най-силни първенства на Стария континент. От Англия паднаха „Ливърпул“ и „Нотингам“, от Испания бе отстранен „Реал Сосиедад“. В златния списък са два италиански тима с успехи в Европа - „Ювентус“ и „Парма“. Два пъти отпада френския „Монако“ и веднъж руският „Динамо“ (Москва). А германската жертва е „Байер“ (Леверкузен).

За последно ЦСКА игра в Европа по време на голямата си криза през 2014 година, когато отпадна от молдовския „Зимбру“ след две ремита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ