Четворен ръст на морбили в Европа

И България е в тревожната статистика на СЗО

В Европа е регистриран огромен ръст на случаите на морбили през 2017 г., сочи нова статистика на Световната здравна организация (СЗО), предаде Би Би Си. Тенденцията бе определена от СЗО като “трагедия”.

След рекордно ниския брой заболявания през 2016 г. - 5273, през следващата година те са били над 20 000, включително 35 фатални случая. Сред най-засегнатите държави от огнища на морбили държави са Румъния (5562 случая), Италия (5006) и Украйна (4767).

СЗО алармира за сериозно разпространение на болестта в още 12 държави, сред които са и България със 167 случая на болестта, Гърция (967), Сърбия (702), Германия (927).

Според експертите това се дължи отчасти на отказ от ваксинация. “Всеки нов случай на морбили в Европа ни напомня, че неваксинирани деца и възрастни, без значение къде живеят, остават под риск да се заразят и да разпространят болестта към други, които са нямали възможност да се ваксирнират”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа д-р Жужана Якаб.

Ваксината се слага на два пъти на много малки деца. Възрастни и по-големи деца могат да бъдат имунизирани на каквато и да е възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа