Четвъртият мондиал на Роналдо и Меси

МОСКВА – Русия може би ще види лебедовата песен на двамата най-ярки кавалери на Цар Футбол. За четвърти и вероятно за последен път Кристиано Роналдо и Лионел Меси ще играят на световно първенство. Португалецът ще навърши 34 години през февруари и въпреки феноменалното си състояние, едва ли ще продължи с натоварванията и в националния отбор. Меси пък е на 31, а вече веднъж се отказа от Аржентина заради пропусната дузпа.

Гениите имат общо десет „Златни топки“, девет пъти са печелили Шампионската лига. Но на световно първенство сумарният им баланс е едва един финал… Андреа Пирло, италианският великан и шампион от Мондиал 2006, каза: „Лео може да задмине Диего Марадона по величие, само когато спечели с Аржентина световното първенство.“

Меси е бил по-близо от Роналдо до върха на планетата, но има голям кошмар, наречен Германия. Три пъти досега Бундестимът е слагал прът в каруцата на Аржентина с Лео в състава. Ето какво направиха двамата гении на първите си три световни първенства.

Мондиал 2006

На световното в Германия 18-годишният Меси бе със статут на резерва. Започна само един мач като титуляр – в груповата фаза срещу Холандия. Но Меси намекна за своя потенциал с първия си го при 6:0 над Сърбия и Черна гора. Тогавашният тийнейджър не игра при отпадането на Аржентина от Германия с дузпи на четвъртфинала.

Роналдо вече беше звезда на „Манчестър Юнайтед“, а светът още помнеше сълзите му от Евро 2004, когато Португалия загуби домашния финал от Гърция с 0:1. Кристиано обаче все още не бе готов за титуляр и стартира само веднъж в първите четири мача – при 2:0 срещу Иран. Тогава вкара и първия си гол на световно. На четвъртфинала Роналдо стана враг №1 на Англия, когато предизвика съдията да даде червен картон на съотборника му в „Юнайтед“ Уейн Руни. След това вкара решителната дузпа. На полуфинала обаче Португалия загуби от Франция.

Мондиал 2010

Меси вече бе спечелил първата си „Златна топка“ и бе звездата на Аржентина. Лео игра във всички минути на мондиала под ръководството на Диего Марадона. Но в пет двубоя не вкара гол. Световното завърши за Аржентина отново в четвъртфинал срещу Германия – 0:4.

Роналдо вече бе направил трансфер от „Манчестър Юнайтед“ в „Реал“, но тепърва щеше да печели по четири пъти Шампионската лига и „Златната топка“. Световното обаче бе слабо за звездата, който вкара само при 7:0 над КНДР. Това бе и единственият мач, в който Португалия се разписа. Нулеви равенства срещу Бразилия и Кот д’Ивоар помогнаха за осминафинал, където тимът загуби с 0:1 от бъдещия шампион Испания.

Мондиал 2014

Меси отиде на световното, без да спечели трофей с „Барселона“. В груповата фаза Лео се разписа срещу всички съперници. Най-впечатляващият му гол бе победен – в последната минута срещу Иран. В елиминациите обаче Меси нямаше нито попадение, нито асистенция по пътя до финала. Отново срещу него застана Германия. След загубата на финала с 0:1 Меси бе награден като футболист №1 на турнира. Но когато получаваше приза, видимо изглеждаше нещастен.

Мондиал 2014 е най-слабото представяне в кариерата на Роналдо. Той отиде в Бразилия като носител на „Златната топка“ и Шампионската лига. Още в първия мач Германия разгроми Португалия с 4:0, последва 2:2 със САЩ. Роналдо продължи серията си да вкарва на всяко световно с попадение срещу Гана, но успехът с 1:0 не стигна за преминаване на груповата фаза.

Меси игра 693 минути на Мондиал 2014, вкара четири гола, даде една асистенция и стана вицешампион. Роналдо бе на терена 270 минути, разписа се веднъж, асистира веднъж и отпадна в груповата фаза.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят